MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία: Τα δεδομένα παρουσιάζουν μια τρομακτική εικόνα των χωρών του ΝΑΤΟ που βυθίζουν τις οικονομίες τους

Στον οικονομικό μας έλεγχο των Η.Π.Α., του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας (εφεξής υποκείμενες χώρες), εμφανίζονται ορισμένες απροσδόκητες τάσεις. Παραδοσιακά κάτω από το οικονομικό προσκήνιο, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις σε κρίσιμες μετρήσεις από τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, ιδίως την Ελλάδα και την Ιταλία. Αυτά τα δύο έθνη, ιστορικά επισκιασμένα από μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και ανάπτυξη. Τέτοιες εξελίξεις προκαλούν μια λεπτή κατανόηση του εξελισσόμενου παγκόσμιου οικονομικού εδάφους, όπου η Ελλάδα και η Ιταλία αναδεικνύονται ως σημαντικοί παίκτες στην αφήγηση.

Ας αναλύσουμε τις υποκείμενες χώρες με βάση 3 παραμέτρους - ΑΕΠ, πληθωρισμός και αναλογία χρέους προς ΑΕΠ: 
 

Τα τέρατα του Blue Horizon…

Υπάρχουν κάποιοι τίτλοι που είναι λες και σε αρπάζουν από τα μαλλιά. Δεν μπορείς να τους διαφύγεις. Ένας τέτοιος αφορά την δολοφονία, πλέον και με την βούλα της Δικαιοσύνης, του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη. Όλοι παγώσαμε όταν ξαφνικά διαβάσαμε στους τίτλους ειδήσεων “τον πέταξαν από τον καταπέλτη μέλη του πληρώματος του Blue Horizon και πνίγηκε”.
 
Τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο προκαλούν σοκ, με την παγερή αδιαφορία των μελών του πληρώματος, θεωρητικά εκπαιδευμένων επαγγελματιών. Οι οποίοι, αφού έριξαν στην θάλασσα έναν άνθρωπο, περιορίζονται να τον παρακολουθούν απαθείς (καμία σημασία δεν έχει αν είχε εισιτήριο, όπως διαβάζαμε αρχικά, αν και αποδείχτηκε πως ήταν επιβάτης που επιδίωκε να ξαναμπεί στο πλοίο) να παλεύει με τα κύματα γύρω από την προπέλα και επιβάτες να ουρλιάζουν «σώστε τον». Για τους κατηγορούμενους πλέον άνδρες του πληρώματος, προείχε το πλοίο να ξεκινήσει κανονικά το ταξίδι του…