MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Μάζης Ι: Εξαιρετική ανάλυση για το καθεστώς των ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου

Ο κ. Ιωάννης Μάζης, καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάνει μία εξαιρετική ανάλυση για το καθεστώς των ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου (21-06-2022). 
 
Όπως είπε ο κ. Μάζης, το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου υπόκειται σε 3 συμβάσεις. Η μία είναι γνωστή ως Συνθήκη του Μοντρέ και έχουμε την Λήμνο και τη Σαμοθράκη. Η Σάμος, Χίος, Μυτιλήνη και Ικαρία υπάγονται στη Συνθήκη της Λωζάννης. Η Τρίτη είναι η Συνθήκη των Παρισίων του 1947 που περιλαμβάνει όλη την περιοχή των Δωδεκανήσων μέχρι τη Ρω και τη Στρογγύλη, περιλαμβάνει και κάποια νησάκια τα οποία κακώς σήμερα βρίσκονται στην τουρκική πλευρά. 
 

Στάλιας : Είκοσι Χρόνια Ευρώ και Δώδεκα Χρόνια Μνημόνια Θρίαμβος ή Τραγωδία

Σπύρος Στάλιας, Οικονομολόγος Ph.D

Στη Μνήμη του Θόδωρου Κατσανέβα

Μέρος Πρώτο

Το υπόδειγμα του ευρώ/Τι είχε προηγηθεί;

Την 1η Ιανουαρίου του 2002, υποτίθεται ότι είχαν υλοποιηθεί οι όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις που όριζε η Συνθήκη του Μάαστριχτ και άλλες ενδιάμεσες, για να κάνει την εμφάνισή του το ευρώ.

Η αποδοχή του κοινού νομίσματος όμως, σήμαινε μια δραστική μεταβολή του μακροοικονομικού και κοινωνικού τοπίου, που έως τότε εκινείτο η Ευρώπη και η Χώρα μας. Ένα σύνολο υποθέσεων, εννοιών, αξιών και πολιτικών πρακτικών υιοθετήθηκαν, που αποτέλεσαν κοινό τόπο θεώρησης της πραγματικότητας. Ένα νέο υπόδειγμα (paradigm) δημιουργήθηκε για να εφαρμοστεί, που προϋπόθετε σχεδόν καθολική πνευματική πειθαρχία, όπως αποδεχόμαστε ένα νόμο της φυσικής, που όλες οι κοινότητες της ευρωζώνης αποδέχτηκαν αυτοβούλως να το μοιράζονται. Έτσι και ο Ελληνικός Λαός αποφάσισε στο μέλλον να συνυπάρξει με τους άλλους Λαούς της ευρωζώνης, υπό το νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα του ευρώ.

«Τσουνάμι» απλήρωτων φόρων λόγω ακρίβειας

«Ηλεκτροσόκ» στα έσοδα του κράτους. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για το πρώτο τετράμηνο του 2022 έφτασαν τα 3,72 δισ.


Νέα αύξηση στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τον Απρίλιο του 2022, με τους απλήρωτους φόρους να διαμορφώνονται στα 252.000.000 ευρώ. Αυτή η εξέλιξη αντικατοπτρίζει την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ελληνικά νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, με φόντο το τεράστιο κύμα ακρίβειας που βιώνουν για 10ο συνεχή μήνα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι φορολογικές υποχρεώσεις άρχισαν φέτος από τον μήνα Μάιο, καθώς τότε καταβλήθηκε η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ εκτιμάται πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, όταν θα πρέπει να πληρωθούν και οι δόσεις του φετινού φόρου εισοδήματος, που αρχίζουν από το τέλος Ιουλίου.

ΕΛΛΑΔΑ Κεραυνοί από τον Συνήγορο του Καταναλωτή στη Βουλή για τις τρελές χρεώσεις στο ρεύμα: «Κάνουν ό,τι θέλουν!»

«Έχουμε πολύ μεγάλη παραβατικότητα» - Αιχμές κατά της ΡΑΕ


Άστραψε και βρόντηξε στη Βουλή ο Συνήγορος του Καταναλωτή Λευτέρης Ζαγορίτης, για τις τρελές αυξήσεις στο ρεύμα που έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τα ελληνικά νοικοκυριά.

Ο κ. Ζαγορίτης μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, «κάρφωσε» την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία είναι υπεύθυνη για τους ελέγχους και την επιβολή κυρώσεων, χωρίς ωστόσο να βλέπουμε κάποια σημαντική παρέμβαση.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, ανακοίνωσε ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι αναφορές μόνον για υποθέσεις ηλεκτρικής ενέργειας φτάνουν τις 2.585, νούμερο εξαιρετικά εντυπωσιακό αν υπολογιστεί το γεγονός ότι οι καταγγελίες αφορούν μόνον στους ιδιώτες παρόχους αφού για την ΔΕΗ, που κατέχει το 65% της αγοράς, ουδεμία παραβατικότητα αναφέρεται.

Καταχρεωμένη η Νέα Δημοκρατία, υπερχρεωμένοι υπουργοί – Οφειλές άνω των 5 εκατ. ευρώ έχει η «κυβέρνηση»

Εννέα Δάνεια ο Στυλιανίδης γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ χρωστάει


Με τεράστιο χρέος η Ελλάδα, καταχρεωμένη τα κόμματα και η Νέα Δημοκρατία αλλά και υπερχρεωμένοι οι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτή είναι η κατάσταση της Ελλάδας… 
 
Συγκεκριμένα, οι υπουργοί του Κυριάκου Μητσοτάκη χρωστούν σε τράπεζες από διάφορα δάνεια, προγράμματα χρηματοδότησης και πιστωτικές κάρτες σχεδόν 5 εκατ. ευρώ, για την ακρίβεια 4.983.317,73 ευρώ, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει οφειλές ύψους 405.892,96 ευρώ. Κι αυτός χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε στη λίστα τους υφυπουργούς και τους αναπληρωτές υπουργούς.