MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Τι συμβαίνει στο «σκοτάδι»; Ωρολογιακή βόμβα το σκιώδες τραπεζικό σύστημα – Πιθανή νέα χρηματοπιστωτική κρίση, λέει η ΕΚΤ

Από την κατάρρευση των τραπεζών το 2008, η δημιουργία πιστώσεων έχει μετατοπιστεί από τους ισολογισμούς των τραπεζών σε άλλες εταιρείες 
 
Εντείνονται ολοένα και περισσότερο οι «φωνές» -κυρίως δε αξιωματούχων των χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών αρχών- που κρούουν τον του κινδύνου για τη σκιώδη τραπεζική και τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει στην πυροδότηση της επόμενης συστημικής χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Αποτελούμενος από ιδρύματα που ασκούν δραστηριότητες χρηματοπιστωτικής αγοράς αλλά δεν ρυθμίζονται με τον τρόπο που ρυθμίζονται οι τράπεζες, ο ευρωπαϊκός κλάδος της σκιώδους τραπεζικής, γνωστός και ως μη τραπεζικός τομέας ή χρηματοπιστωτικός τομέας, που βασίζεται στην αγορά, τα τελευταία χρόνια έχει αποφύγει την κατάρρευση αποκλειστικά και μόνον λόγω έκτακτων παρεμβάσεων από κρατικούς φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Τράπεζα της Αγγλίας.

Έρευνα ΓΣΕΒΕΕ: Καρτέλ στις τιμές και αυξημένο λειτουργικό κόστος για τις μικρές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το κόστος λειτουργίας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων έχει αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 35% την περίοδο 2021-2023
 
Ένα ανησυχητικό φαινόμενο καταγράφει η ετήσια έκθεση του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το 2023, η οποία επισημαίνει ότι το 87,3% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) πιστεύει πως ολιγοπώλια ελέγχουν μεγάλο μέρος της αγοράς και διαμορφώνουν τις τιμές.

Συγκεκριμένα, εννιά στις δέκα μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θεωρούν ότι υπάρχουν ολιγοπώλια που διαμορφώνουν τις τιμές, επηρεάζοντας τον υγιή ανταγωνισμό.