MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

Μας προσπέρασε η… Βουλγαρία!

Βόμβα από το κορυφαίο γερμανικό ινστιτούτο WSI: Η Ελλάδα αποτελεί αρνητικό πρωταθλητή σε ολόκληρη την Ε.Ε. στους μισθούς και στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων
 
Η κυβέρνηση μετά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή έλαβε -χωρίς κανένα πρόβλημα και με τον Κ. Μητσοτάκη υποσχόμενο περίπου μια νέα τετραετία «ευημερίας»- ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά η οδυνηρή πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί αρνητικό πρωταθλητή (σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση) στους μισθούς, στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, καθώς και στο μερίδιο της εργασίας σε σχέση με τον παραγόμενο εθνικό πλούτο!
  • Του Ανδρέα Καψαμπέλη
Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία, που φέρνει σήμερα στο φως η «κυριακάτικη δημοκρατία», προέρχονται από το κορυφαίο γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ιδρύματος Hans Böckler, που δημοσίευσε μόλις την περασμένη Τρίτη τη νέα έκθεσή του για το 2023. Αντλώντας δεδομένα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, το WSI περιγράφει με μελανά χρώματα και αδυσώπητους αριθμούς την κατάσταση από την οποία προκύπτουν ότι τουλάχιστον κατά την προηγούμενη τετραετία η χώρα μας ήταν κυριολεκτικά ουραγός αλλά και -το ακόμη χειρότερο- ότι η τάση αυτή συνεχίζεται.
 

Το ΕΛΙΑΜΕΠ μιλά για ελληνικούς «μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς αμφίβολης νομιμότητας»!

Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το τι μας περιμένει στα ελληνοτουρκικά, έρχεται και το ΕΛΙΑΜΕΠ για να επιβεβαιώσει όσους ανησυχούν και επιμένουν να μην αντιμετωπίζουν ακόμη και αυτά τα θέματα με κομματικές παρωπίδες.
 
Σε κείμενο του ΕΛΙΑΜΕΠ που υπογράφουν οι Ανδρέας Στεργίου, Θεόδωρος Τσίκας, Κωνσταντίνος Τσιστελίκης και Αλέξης Ηρακλειδής ,αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
 
«Ο συνεχιζόμενος ανταγωνισμός και η έλλειψη προσέγγισης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις φαντάζει ως η φυσική κατάσταση των πραγμάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
 

Διαφθορά: Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι…

Στην πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τη διαφθορά στην ΕΕ η Ελλάδα  έρχεται πρώτη και χειρότερη με ποσοστό 97% (!) καθώς τελευταία φαίνεται γίνεται “πάρτι” με τις απευθείας αναθέσεις και εξυπηρετήσεις ημετέρων, την φωτογραφική νομοθέτηση σε κρίσιμους κλάδους της οικονομίας που ευνοεί τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, τις υπόγειες συμφωνίες και μπίζνες υπουργών και βουλευτών της κυβερνητικής παράταξης της ΝΔ και τη συστηματική καταπάτηση και περιφρόνηση των θεσμών του κράτους δικαίου.  
 
Ας πάρουμε το πιο πρόσφατο παράδειγμα διαφθοράς. Όλοι είδαμε τις εικόνες με έναν εργαζόμενο στη Ρόδο βαδίζοντας μέσα στη θάλασσα έως το στήθος για να σερβίρει τουρίστες ξαπλωμένους σε μικρές πασσαλωμένες πλατφόρμες μέσα στο νερό! Αρχικά ο νέος υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε τις εικόνες απαράδεκτες. Λίγο μετά ο ίδιος δήλωσε πως το θέμα θεωρείται λήξαν, αφού έμαθε ότι ο εργαζόμενος το έκανε πρόθυμα διότι είχε καλά φιλοδωρήματα και οι επιχειρηματίες είναι φίλα προσκείμενοι στη ΝΔ.