MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

Γρίβας Κ / Η δυναμική του θαλασσοχερσαίου χώρου. Πως μπορεί να αδρανοποιήσει τις τουρκικές αξιώσεις.

Ο καθηγητής γεωπολιτικής ασφάλειας στο ΕΚΠΑ και καθηγητής γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων κ. Κων/νος Γρίβας, μιλάει για τη δυναμική του θαλασσοχερσαίου χώρου (13-10-2022). 
 
Ο κ. Γρίβας αρχικά εξήγησε τον όρο θαλασσοχερσαίος χώρος. Όπως είπε υπάρχει μια τάση σε παγκόσμιο επίπεδο, έχοντας ξεκινήσει από την Κίνα και τη Νότιο Σινική Θάλασσα αλλά δεν έχει περιοριστεί εκεί, τα χωρικά ύδατα αλλά και η ΑΟΖ να θεωρούνται, να αντιμετωπίζονται και ντε φάκτο να μετατρέπονται σε προέκταση της στεριάς σε αυτό που λέμε γαλάζιο έδαφος. Ουσιαστικά είναι μια διευρυμένη έννοια των χωρικών υδάτων, τόσο ποσοτικά, δηλαδή πλέον δεν είναι τα 12 ναυτικά μίλια, είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο, όσο και ποιοτικά, δηλαδή δεν είναι απλώς χωρικά ύδατα. 
 

Εισαγγελική έρευνα για τα εμβόλια που αγόρασε η ΕΕ! Στο στόχαστρο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ανακοίνωσε έναρξη έρευνας για την αγορά απο την Ε.Ε,των εμβολίων για τον κορωνοιό. Υπό έρευνα η Ουρσουλα φον ντέρ Λάιεν και η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.


Όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro «στις αρχές του 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει στην κοινή αγορά εμβολίων για λογαριασμό των 27 κρατών μελών. Οι περισσότερες δόσεις αγοράστηκαν από το αμερικανογερμανικό δίδυμο Pfizer/BioNTech… Είχαν εγκριθεί επίσης από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή εμβόλια των εταιρειών Moderna, AstraZeneca, Janssen, Novavax και Valneva.