Ο καθηγητής γεωπολιτικής ασφάλειας στο ΕΚΠΑ και καθηγητής γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων κ. Κων/νος Γρίβας, μιλάει για τη δυναμική του θαλασσοχερσαίου χώρου (13-10-2022).
Ο κ. Γρίβας αρχικά εξήγησε τον όρο θαλασσοχερσαίος χώρος. Όπως είπε υπάρχει μια τάση σε παγκόσμιο επίπεδο, έχοντας ξεκινήσει από την Κίνα και τη Νότιο Σινική Θάλασσα αλλά δεν έχει περιοριστεί εκεί, τα χωρικά ύδατα αλλά και η ΑΟΖ να θεωρούνται, να αντιμετωπίζονται και ντε φάκτο να μετατρέπονται σε προέκταση της στεριάς σε αυτό που λέμε γαλάζιο έδαφος. Ουσιαστικά είναι μια διευρυμένη έννοια των χωρικών υδάτων, τόσο ποσοτικά, δηλαδή πλέον δεν είναι τα 12 ναυτικά μίλια, είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο, όσο και ποιοτικά, δηλαδή δεν είναι απλώς χωρικά ύδατα.
Ο κ. Γρίβας πρόσθεσε ότι το Αιγαίο είναι ιδανική περιοχή να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο. Η Τουρκία καταλαβαίνει ότι αυτή η εξέλιξη ευνοεί τρομακτικά την Ελλάδα, μετατρέπει την Ελλάδα σε μια ενιαία θαλασσοχερσαία δομή που θα της δώσει πολύ μεγάλη γεωπολιτική σπουδαιότητα. Η Τουρκία δεν το θέλει αυτό και προσπαθεί να χωθεί μέσα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά κυρίως στο Αιγαίο, ώστε να ελέγξει αυτή αυτόν τον χώρο, να ακρωτηριάσει την Ελλάδα και είναι ένας από τους λόγους που έχουμε αυτά που έχουμε.
Ο κ. Γρίβας συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να δημιουργήσει ένα τρισδιάστατο πλέγμα ισχύος που θα καταστήσει το Αιγαίο αναντίρρητο χώρο ελληνικής κυριαρχίας και θα επιλύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα, θα αδρανοποιήσει τις τουρκικές αξιώσεις και θα οδηγήσει σε μια πολύ πιο σταθεροποιημένη γεωγραφία ισχύος στο Αιγαίο και φυσικά θα προασπίσει την ελληνική υπόσταση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου