MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Η στημένη, βρώμικη ληστεία

Η Ελλάδα είναι καταδικασμένη, εάν συνεχίσει να εφαρμόζει τα προγράμματα της Τρόικα και να διενεργεί τις σκανδαλώδεις ιδιωτικοποιήσεις που της υπαγορεύονται – με αποτέλεσμα να υφαρπαχθεί το μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας και ιδιωτικής της περιουσίας, οπότε να αλλάξει το ιδιοκτησιακό της καθεστώς, μαζί με την αλλοίωση του πληθυσμού της μέσω των μεταναστευτικών ροών.

“Στόχος οφείλει να είναι η απόλυτα ισορροπημένη σχέση μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα μίας χώρας, έτσι ώστε να προστατεύεται η αυτονομία του κράτους για την ασφάλεια των Πολιτών του – οι οποίοι το εμπιστεύθηκαν, αναθέτοντας τη δημόσια διοίκηση στους Θεσμούς του. Η εθνική κυριαρχία ενός κράτους, όπως συνήθως αποκαλείται η πλήρης αυτονομία του, είναι δυνατόν να καταλυθεί από αρνητικές εξελίξεις στο εσωτερικό του, ιδίως δε στην οικονομία του – χωρίς να είναι απαραίτητη η στρατιωτική εισβολή στην «επικράτεια» του”.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΥΠΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΤ

Στην Ελλάδα η υπανάπτυξη είναι επιλογή της ελίτ. Υγιής ανάπτυξη και πρόοδος θα έρθουν μόνο μετά από σύγκρουση του λαού με την ελίτ.


Η Ελλάδα διαθέτει μια κλειστή οικογενειοκρατική και διαπλεκόμενη ελίτ, αυτονομημένη από το κοινωνικό σώμα και αυτοαναπαραγόμενη μέσω της κληρονομικής διαδοχής και της πολιτικοοικονομικής διαπλοκής, η οποία θέλει το λαό προσκυνημένο πελάτη της στα δίκτυα πατρωνίας που έχει αναπτύξει, μέσα από ολοκληρωτικούς θεσμούς, και όχι το λαό όρθιο, ελεύθερο και παραγωγικό.

Νίκολα Τέσλα: O Προμηθέας του Ηλεκτρισμού

«Ο Νίκολα Τέσλα παραμένει ο μύθος, το κεντρικό σημείο, το αρχέτυπο όλων των επιστημόνων του 20ου αιώνα». 

Ο Νίκολα Τέσλα γεννήθηκε τα μεσάνυχτα της 10ης Ιουλίου του 1856, κατά τη διάρκεια μιας τρομερής καταιγίδας γεμάτη λαμπερές αστραπές… Ήταν μια ηλεκτρισμένη νύχτα κι εκείνος είχε την τύχη να γεννηθεί σε μια από τις πλέον «ηλεκτρισμένες» περιοχές της Ευρώπης: σε μια μεθόριο που χώριζε δύο αυτοκρατορίες, την Αυστροουγγρική και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. 

Γεννήθηκε στο χωριό Σμίλιαν της Λίκα, μια περιοχή που ανήκει σήμερα στην Κροατία, αλλά τότε αποτελούσε τμήμα της λεγόμενης Vojna Krajina, δηλαδή της παραμεθόριας «στρατιωτικής περιοχής» της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, που ήταν αυτόνομη και κατοικούνταν κυρίως από Σέρβους πρόσφυγες από διάφορες περιοχές της κατεχόμενης από τους Οθωμανούς Σερβίας. Έφυγε από τη ζωή, στις 7 Ιανουαρίου του 1943

«Βόμβα» Handelsblatt για τις ελληνικές τράπεζες: Σε δεινή θέση – Μπορεί να χρειαστεί κούρεμα καταθέσεων

Εχουν χάσει πάνω από 40% της χρηματιστηριακής τους αξίας

Στα τεράστια προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες, κυρίως λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και τα οποία προκαλούν ανασφάλεια και κρατούν μακριά δυνητικούς επενδυτές, αναφέρεται σε εκτενές της άρθρο η εφημερίδα Handelsblatt.

«Μόνο το Σεπτέμβριο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχασαν πάνω από το 25% της χρηματιστηριακής τους αξίας. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες μάλιστα οι απώλειές τους αθροίζονται σε πάνω από 40%.

Ο τραπεζικός δείκτης της Αθήνας υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 31 μηνών. Και αυτό ενώ την άνοιξη πολλοί επενδυτές ήλπιζαν ακόμη σε ένα ράλι τιμών των τραπεζικών μετοχών. Τον Απρίλιο τα ινστιτούτα πέρασαν το εσπευσμένο τεστ αντοχής της ΕΚΤ.