MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Η βόμβα των σκιωδών τραπεζών

Οι κεντρικές τράπεζες ανήκουν στον κύκλο των πελατών των αθέατων, σκιωδών «τεράτων» του μεγέθους της Black Rock ή της Pimco – τα οποία αναλαμβάνουν εργασίες που αφορούν κυρίως τη διαχείριση των συναλλαγματικών αποθεμάτων τους, όπου η πρώτη έχει περίπου 50 κεντρικές τράπεζες στο πελατολόγιο της. Επομένως, η διαπλοκή μεταξύ τους είναι δεδομένη, όπως επίσης η εσωτερική πληροφόρηση – μέσω της οποίας αυξάνεται γεωμετρικά ο πλούτος των ελάχιστων εκλεκτών, χωρίς κανένα κόπο. Στα πλαίσια αυτά, εύλογα υποθέτουν πολλοί ότι τα κραχ είναι σκόπιμα προγραμματισμένα – αφού μέσω αυτών σήμερα οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι, οι πλούσιοι πλουσιότεροι, ενώ οι μικρότερες χώρες χρεοκοπούν και λεηλατούνται, με τους Πολίτες τους να μετατρέπονται σε σκλάβους χρέους. Επομένως, είναι ίσως οξύμωρο να αναφέρεται κανείς σε απειλές και κινδύνους, όσον αφορά το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα – αφού αυτό ακριβώς προϋποθέτει η εγκατάσταση της δικτατορίας των αγορών, σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης, η οποία είναι σχεδόν απόλυτη όσον αφορά τη διακίνηση των κεφαλαίων.

Αναμένεται νέα Ελληνοτουρκική κρίση;

Του Δημήτρη Τσαϊλά*

Υπάρχει μια υπερβολική δράση με υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας ιού, ενώ εξίσου σημαντική είναι η προσπάθεια ώθησης μεταναστών στα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα μας τις τελευταίες εβδομάδες. Σε μια στιγμή που η Τουρκία επιδεικνύει αξιοσημείωτη ολιγωρία στην προσέγγισής της στον ιό COVID-19 και αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, σημειώνετε σημαντική αύξηση στον αριθμό των τουρκικών προκλήσεων, απέναντι στη χώρα μας. Η Άγκυρα φαίνεται να έχει χρησιμοποιήσει τις αερο-ναυτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις της, καθώς και τις όλο και πιο εξελιγμένες επιχειρήσεις πληροφόρησης /παραπληροφόρησης για να επιταχύνει τις εντάσεις, να διερευνήσει τις απαντήσεις και να διαπιστώσει πως μπορεί να επιτύχει τους δόλιους σκοπούς της.

Απειλή τραπεζικού κραχ

Οι αμερικανικές τράπεζες είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, εκτεθειμένες σε μεγάλο βαθμό στην αγορά παραγώγων που υπολογίζεται μεταξύ 600 τρις $ και 1,2 τετράκις $ – ενώ εάν οι Η.Π.Α. θελήσουν να τις διασώσουν, θα δημιουργήσουν έλλειμμα πάνω από 20% του ΑΕΠ τους. Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη – όπως φάνηκε πρόσφατα από την ολλανδική ABN Amro, από τις δύο μεγάλες γαλλικές, φυσικά από τη Deutsche Bank που η τιμή της καταρρέει, αλλά και από τις ελληνικές τράπεζες, αν και για άλλους λόγους: για τα κόκκινα δάνεια που άρχισαν ξανά να αυξάνονται, όταν αποτελούσαν ήδη το 42% των Ισολογισμών τους, έναντι κάτω του 5% των υπολοίπων ευρωπαϊκών. Εν προκειμένω το πρόγραμμα Ηρακλής, η συμπαιγνία καλύτερα της κυβέρνησης με τις τράπεζες, με το οποίο θα μειωνόταν τα κόκκινα δάνεια τους στο 20% μέσω της κρατικής στήριξης τους με 12 δις €, είναι πια εκτός τόπου και χρόνου – αφού ασφαλώς δεν είναι αρκετό, ενώ πολύ δύσκολα θα χρηματοδοτούταν πλέον από τις αγορές, πόσο μάλλον με την Ελλάδα ξανά σε πορεία χρεοκοπίας. Εάν δε περιμένει κανείς πως θα στηρίξουν την ανάπτυξη της οικονομίας μας, τη μη βύθιση της καλύτερα σε μία βαθιά ύφεση που η αντίστοιχη του 2010 θα έμοιαζε με παιδική χαρά, κάνει μεγάλο λάθος – γεγονός που σίγουρα γνωρίζει η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να σκέφτεται την προσφυγή της σε πρόωρες εκλογές ακόμη και τον Ιούλιο, προτού εκραγεί η βόμβα της οικονομίας.