MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Γ. Αδαλής : Το χρονικό της προαναγγελθείσας ενεργειακής κρίσης

Σειρά αποκαλύψεων και επισημάνσεων για το πώς η ενεργειακή κρίση ήταν προβλέψιμη και αναμενόμενη με αλληλοεπίδραση στο καιρό της πανδημίας με τα lockdown που επηρέασαν γραμμικά και ανάστροφα την οικονομία, έκανε μιλώντας στον 98.4 ο οικονομέτρης- αναλυτής Γιώργος Αδαλής. Εξήγησε γιατί η ενεργειακή κρίση μετατρέπεται σε οικονομική , εφοδιαστική και διατροφική κρίση και ανέλυσε ποιες χώρες και ποιο ενεργειακό μείγμα θα καταφέρουν να αντέξουν στα επερχόμενα. Αφού επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι εξαιτίας των κρατικών φόρων μέσα στη δεκάδα των ακριβότερων χωρών στα καύσιμα κίνησης, παρέθεσε στοιχεία γιατί η «βίαιη» ενεργειακά μετάβαση της Ε.Ε. σε ενεργειακή ουδετερότητα, πρακτικά θα σημάνει ακριβό ρεύμα και ακριβές τιμές για τους πολίτες των περισσοτέρων χωρών της Ε.Ε. και ειδικά όσων εξαρτώνται ενεργειακά από άλλες χώρες.
 

Μιχάλης Χριστοδουλίδης: Η Ελλάδα «αυτοκτονεί» Ενεργειακά

Ο Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του Α.Π.Θ, Ενεργειακός Επιθεωρητής και μέλος του Συλλόγου Ενεργειακών Επιθεωρητών Μιχάλης Χριστοδουλίδης, μιλώντας στον 98.4 ανέλυσε γιατί κατά την γνώμη του, η Ελλάδα που είναι μία από τις πιο εξαρτημένες ενεργειακά χώρες της Ε.Ε με ποσοστό εξάρτησης που πλησιάζει το 75%, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος εξάρτησης είναι περίπου στο 55%., με τις διαχρονικά λανθασμένες ενεργειακές πολιτικές, οδηγείται σε ενεργειακή «αυτοκτονία». Όπως είπε, το μεγαλύτερο λάθος στην ενεργειακή πολιτική είναι ο επερχόμενος ακαριαίος « θάνατος» των μονάδων παραγωγής ενέργειας από το εθνικό μας φθηνό καύσιμο τον λιγνίτη. 
 

Τα τρικ της ΔΕΗ με τις εκπτώσεις στα τιμολόγια ρεύματος - Κατά 49% αυξήθηκε η μέση τιμή

Κατά 49% αυξήθηκε η μέση τιμή του ρεύματος από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο


Κατά 6,8% αυξάνονται οι έναντι λογαριασμοί ρεύματος για τις καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με του Αυγούστου ενώ οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί που θα ταχυδρομηθούν μέσα στον Οκτώβριο ή στις αρχές Νοεμβρίου θα ενσωματώνουν μία επιπλέον αύξηση στα επίπεδα του 35%, καθιστώντας τον εκκαθαριστικό λογαριασμό πιο ακριβό από τον προηγούμενο.
 
Στην περίπτωση που το προηγούμενο τετράμηνο «έκλεινε» τον περασμένο Ιούνιο, ο εκκαθαριστικός θα είναι υψηλότερος έως 80%.
 
Σχεδόν στο σύνολο τους πάροχοι ενέργειας που εκδίδουν μηνιαίους λογαριασμούς υπολογίζουν το κόστος της Kwh με βάση τη μέση μηνιαία τιμή της Mwh όπως αυτή προσδιορίζεται από τον ΑΔΜΗΕ από τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα.