MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Ο Κ.Μητσοτάκης αγαπά και προστατεύει το «πράσινο»: Η μισή κυβέρνηση των Κ.Σημίτη και Γ.Παπανδρέου μετακόμισε στη ΝΔ

Η ΝΔ κερδίζει και το ΠΑΣΟΚ κυβερνάει...
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδειχτεί και στις δύο κυβερνητικές του περιόδους (η δεύτερη τώρα ξεκινάει) πως αγαπάει πάρα πολύ και προστατεύει το «πράσινο» και εννοούμε με αυτό το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τον ευρύτερο χώρο του.
 
Πλέον ακόμα και oι πιο καλόπιστοι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας έχουν κατανοήσει πως αυτοί ψηφίζουν η Ν.Δ. βγαίνει πρώτη αλλά το ΠΑΣΟΚ κυβερνάει.
 
Ο σκληρός πυρήνας των ψηφοφόρων της Ν.Δ. είναι ακόμα Δεξιοί και ήθελαν να πιστεύουν μέχρι και πρόσφατα ότι το κόμμα αποτελείται από Δεξιούς και ότι οι ίδιοι ψήφιζαν μία δεξιά παράταξη.
 

Η συνεχιζόμενη παγκόσμια τάση προς αποδολαριοποίηση

Αποδολαριοποίηση. Δευτ. 05 Ιουνίου 2023 (Σύνθετη Εικόνα: https://www.cointribune.com/en/dedollarization-accelerates/)
 
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, λέει ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να αναμένει σταδιακή μείωση του μεριδίου του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού, καθώς η παγκόσμια κίνηση αποδολαριοποίησης κερδίζει δυναμική.
 

Γιώργος Αϋφαντής: Οδυνηρή αποδοχή στο ΝΑΤΟ για Κύπρο και Στενά

Ο πρέσβης ε.τ Γιώργος Αϋφαντής, μιλώντας στον 98.4 μίλησε για υποκριτική επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στη Κύπρο, από την στιγμή που σε επίπεδο διπλωματικό και ΥΠΕΞ , έχουμε αποδεχθεί μη εκφράζοντας διαφωνία για την πρόταση του ΝΑΤΟ στα επιχειρησιακά του σχέδια, η Κύπρος από χώρα να μετατρέπεται σε χώρο με αναφορά σε συντεταγμένες και όχι σε κρατική οντότητα και τα Στενά , ονομασία από διεθνείς συνθήκες, να αποκαλούνται με διπλό τρόπο και Τουρκικά για όποια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ το επιθυμεί. 
 
Οι Τουρκικές επιδιώξεις γίνονται εντός ΝΑΤΟ πρακτική με προτροπή των ΗΠΑ και δεν αντιδράμε. Έτσι η μόνη πλέον παρέμβαση που μπορεί να γίνει είναι σε επίπεδο  Έλληνα Πρωθυπουργού στη Σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους, όπου πρέπει να εκφράσει την διαφωνία του σε έναν τέτοιο επιχειρησιακό σχεδιασμό, ανεξάρτητα αν αυτό σημαίνει πως θα ξοδέψει πολιτικό κεφάλαιο σε ένα θέμα που δεν θα έπρεπε καν να συζητιέται. Κατά τον κ. Γιώργος Αϋφαντή, ο Έλληνας ΥΠΕΞ ουσιαστικά στη Κύπρο πήγε για να τους ανακοινώσει την αποδοχή τετελεσμένων στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. 
 

Τι σημαίνουν στην πράξη οι “Πρέσπες του Αιγαίου”

 
Έχουμε σε παλαιότερα άρθρα αναφερθεί για την διεθνή τάση που υπάρχει σήμερα περί της de facto μετατροπής της εγγύς θαλάσσιας έκτασης (πέρα των χωρικών υδάτων) σε χώρο άτυπης εθνικής κυριαρχίας. Αυτό ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση του Αιγαίου. Το Δίκαιο της Θάλασσας δεν είναι κάτι στατικό και αναλλοίωτο, ωσάν να είχε παραδοθεί από τον Θεό στους ανθρώπους, σαν τις δέκα εντολές και έκτοτε δεν αλλάζει. Το Δίκαιο της Θάλασσας είναι δυναμικό μέγεθος που λαμβάνει υπόσταση ανάλογα με την ευρύτερη γεωπολιτική πραγματικότητα μέσα στην οποία λειτουργεί.
 
Πρέπει να θυμηθούμε ότι η νομική βάση της ίδιας της έννοιας των χωρικών υδάτων είναι η στρατιωτική ισχύς. Συγκεκριμένα, η αντίληψη των χωρικών υδάτων διαμορφώθηκε με βάση τον λεγόμενο “κανόνα βολής του πυροβόλου” (cannon shot rule) και στην αρχή ήταν τρία ναυτικά μίλια. Το συγκεκριμένο νούμερο προέκυψε από το γεγονός πως εκείνη την εποχή θεωρείτο ότι αυτό ήταν το αποτελεσματικό βεληνεκές του χερσαίου πυροβολικού εναντίον θαλάσσιων στόχων.
 

Αυστηρές συστάσεις από Βρυξέλλες για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

Σημαντικές καθυστερήσεις στην απόδοση Δικαιοσύνης, προβληματισμό για την πολυφωνία στα ΜΜΕ, αλλά και τη διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ στην Ελλάδα καταγράφει η έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου. Σύμφωνα με προσχέδιο της έκθεσης που αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα από τον Επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, η Ελλάδα θεωρείται χώρα «υψηλού κινδύνου», σύμφωνα με το Media Pluralism Monitor. Παρά τις προσπάθειες της Κομισιόν να «στρογγυλέψει» την κατάσταση στην Ελλάδα, η ανησυχία δεν κρύβεται και οι Βρυξέλλες απευθύνουν στην Αθήνα συστάσεις σε αυστηρό ύφος.

Λαβρόφ: «Μη φιλική» είναι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι η Ελλάδα

Έβαλε τα πράγματα στη θέση τους ο Ρώσος ΥΠΕΞ
 
Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ πριν από λίγα 24ωρα, υπήρξε μια πολύ σημαντική αναφορά, η οποία πέρασε «στα ψιλά» των ΜΜΕ, επειδή αποτελούσε ευθεία αιχμή και επίκριση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και της πολιτικής της.
 
Συγκεκριμένα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ απαντώντας σε μια ερώτηση που αφορούσε τη Μαριούπολη και το ελληνικό στοιχείο της περιοχής και συγκεκριμένα σε μια ατάκα του δημοσιογράφου για το «πόσο ανοιχτή είναι η Ρωσία στη λαϊκή διπλωματία των πολιτών από τις μη φιλικές χώρες», είπε καταλήγοντας τα εξής:
«Δεν έχουμε μη φιλικά έθνη. Θα ήταν πιο σωστό να πούμε ότι έχουμε μη φιλικές κυβερνήσεις. Και ποτέ δεν αντιμετωπίζαμε προβλήματα με τους λαούς, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού».