MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Γιώργος Αϋφαντής: Οδυνηρή αποδοχή στο ΝΑΤΟ για Κύπρο και Στενά

Ο πρέσβης ε.τ Γιώργος Αϋφαντής, μιλώντας στον 98.4 μίλησε για υποκριτική επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στη Κύπρο, από την στιγμή που σε επίπεδο διπλωματικό και ΥΠΕΞ , έχουμε αποδεχθεί μη εκφράζοντας διαφωνία για την πρόταση του ΝΑΤΟ στα επιχειρησιακά του σχέδια, η Κύπρος από χώρα να μετατρέπεται σε χώρο με αναφορά σε συντεταγμένες και όχι σε κρατική οντότητα και τα Στενά , ονομασία από διεθνείς συνθήκες, να αποκαλούνται με διπλό τρόπο και Τουρκικά για όποια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ το επιθυμεί. 
 
Οι Τουρκικές επιδιώξεις γίνονται εντός ΝΑΤΟ πρακτική με προτροπή των ΗΠΑ και δεν αντιδράμε. Έτσι η μόνη πλέον παρέμβαση που μπορεί να γίνει είναι σε επίπεδο  Έλληνα Πρωθυπουργού στη Σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους, όπου πρέπει να εκφράσει την διαφωνία του σε έναν τέτοιο επιχειρησιακό σχεδιασμό, ανεξάρτητα αν αυτό σημαίνει πως θα ξοδέψει πολιτικό κεφάλαιο σε ένα θέμα που δεν θα έπρεπε καν να συζητιέται. Κατά τον κ. Γιώργος Αϋφαντή, ο Έλληνας ΥΠΕΞ ουσιαστικά στη Κύπρο πήγε για να τους ανακοινώσει την αποδοχή τετελεσμένων στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. 
 
 
Ο Γιώργος Αϋφαντής, αποκάλυψε ότι ακόμη χειρότερα στο παρελθόν , έχει καταγραφεί στα αρχεία του ΝΑΤΟ, ελληνική πρόταση τα Στενά να μην αποκαλούνται καν έτσι αλλά ως σημεία ελέγχου συμφόρησης , "congestion checkpoints" , γεγονός που η Τουρκία και οι ΗΠΑ μπορεί μελλοντικά να επικαλεστούν και για τους διαύλους στο Αιγαίο για μη επέκταση των χωρικών μας υδάτων , ως επιχείρημα.Η μετατροπή της Κύπρου σε συντεταγμένες στα επιχειρησιακά σχέδια του ΝΑΤΟ, ανοίγει τον "ασκό του Αιόλου" για περιοχές της Ελλάδας, όπως η Λήμνος και για αυτό πλέον η αντίδραση είναι μόνο στα χέρια του Έλληνα Πρωθυπουργού. 
 
Ο  Γιώργος Αϋφαντής σημείωσε με νόημα, ότι η δήλωση Γεραπετρίτη στη Λευκωσία πως "τώρα υπάσρχει μια ιστορική ευκαιρία επιλυσης του Κυπριακού…"συνιστά στη ουσία προτροπή στη Κυπριακή Δημοκρατία να αποδεχθεί ένα σχέδιο Αγγλικής εμπνεύσεως υπό την αιγίδα του Γ.Γ. του ΟΗΕ , "παραλλαγή Ανάν" , διαφορετικά η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να "νίψει τα χέρια της".

Κατά τον κ.  Αϋφαντή , κακώς η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ως επισπεύδουσα σε μια συνάντηση κορυφής με τον Ερντογάν, προφανώς με υπόδειξη των ΗΠΑ, από την στιγμή που ο Τούρκος Πρόεδρος σε τίποτα δεν έχει μεταβάλλει την αναθεωρητική του ατζέντα έναντι του ελληνισμού.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου