MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Σπύρος Στάλιας : Η Παγκοσμιοποίηση και ο Προέδρος Τράμπ

Σπύρος Στάλιας, Οικονομολόγος Ph.D


Όπως σε όλο τον κόσμο, έτσι και εδώ, ασχοληθήκαμε με τις αμερικανικές εκλογές, αφού αναδεικνύουν, όχι μόνο των Πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά και τον Πλανητάρχη. Σκοπός μου εδώ δεν είναι να ασχοληθώ ή να κρίνω τις προτιμήσεις του καθ’ ενός, υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Θέλω να κρίνω ένα ισχυρισμό, των εκτός ΗΠΑ συμπαθούντων τον απερχόμενο Πρόεδρο Τράμπ, ότι όλα τα χρόνια της Προεδρίας του υπήρξε ο Ηγέτης της Μάχης κατά της Νέας Τάξης Πραγμάτων, ήτοι κατά της Παγκοσμιοποίησης.
 
Αυτός ο ισχυρισμός μου προκάλεσε έκπληξη και σκέψεις. Μετά από δέκα χρόνια νεοφιλελεύθερων μνημονίων, την πεμπτουσία του νεοφιλελευθερισμού, και δεκαοκτώ χρόνια στην ευρωζώνη, που συνιστά την ουσία της παγκοσμιοποίησης στην πιο άγρια μορφή της ήτοι νομισματική και δημοσιονομική λιτότητα, αναρωτήθηκα κατά πόσο αυτός ο ισχυρισμός πως μπορεί να σταθεί;

Τι είναι ο υβριδικός πόλεμος; Ο Δρ. Λάμπρος Καούλλας εξηγεί ακριβώς

Τι είναι ο υβριδικός πόλεμος, που όλο και πιο συχνά ακούμε να γίνονται αναφορές σε αυτόν; Ο Λάμπρος Καούλλας, δρ. εγκληματολογίας, αναλυτής θεμάτων άμυνας και ασφάλειας και συγγραφέας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Φωνή της Ελλάδας» της ΕΡΤ και στην εκπομπή «Έλληνες Παντού» του δημοσιογράφου Θανάση Χούπη, εξήγησε ακριβώς:


«Ο υβριδικός πόλεμος θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένας τρόπος να χαρακτηρίσουμε μορφές συγκρούσεων ή μορφές διεξαγωγής του πολέμου που σε άλλες εποχές είχαν άλλα ονόματα», είπε ο κ. Καούλλας και συνέχισε:

Η τρομακτική απειλή της πολυπανδημίας

Περίπου 2.000.000 άνθρωποι πέθαναν σε διάφορες χώρες, απλά και μόνο επειδή ο Covid παρέλυσε τα υγειονομικά τους συστήματα – η βίαιη κρατική καταστολή αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ μία σειρά εκλογών ακυρώθηκαν στην Αφρική. Στα πλούσια βιομηχανικά κράτη η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλύτερη – αφού στη Γαλλία μαίνονται οι αναταραχές, στις Η.Π.Α. ο αριθμός των εξτρεμιστικών και βίαιων δημοσιεύσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξήθηκε κατά 21%, ο εθνικισμός κλιμακώθηκε σε πολλές χώρες, ενώ 92 κράτη επέβαλαν απαγορεύσεις εξαγωγής ιατρικών προϊόντων. Παράλληλα, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ χρειάστηκαν τρεις μήνες για να δρομολογηθούν, αντί αυθημερόν όπως συνέβαινε πάντοτε – ενώ όσον αφορά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, θεωρείται πλέον παράλυτος. Τέλος, οι πόλεμοι που θα ξεσπάσουν στις αναπτυσσόμενες χώρες λόγω της πανδημίας, θα πυροδοτήσουν νέα κύματα μεταναστών και προσφύγων – γεγονός που σημαίνει πως οι επιπτώσεις της κρίσης στην Αφρική και αλλού, θα γίνουν αισθητές στην Ευρώπη που ήδη υποφέρει από την ισλαμική τρομοκρατία.