MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

«Το γεωπολιτικό πιόνι που λέγεται Ελλάδα» και οι «ύποπτες εισηγήσεις» από Βρετανία

Tου Σωτήρη Σιδέρη    
από το Omegapress.gr
 
Η Δύση χρησιμοποιεί τον ελληνοτουρκικό διάλογο  για την επαναπροσέγγιση της Άγκυρας με τη Δύση.  Aυτό δεν συζητείται στην Αθήνα, αλλά όλα δείχνουν η προσέγγιση των δύο χωρών ευνοεί  ένα δυτικό σχέδιο που περιλαμβάνει και την ραγδαία ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας -ΕΕ χωρίς καν να λαμβάνονται υπόψη οι ελληνικές ανησυχίες.  Πράγμα που σημαίνει πως η Αθήνα έχει έναν λόγο παραπάνω να θέσει κόκκινες γραμμές σε αυτόν τον διάλογο για να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας  και όχι της Δύσης.
 

Το παλιό μοντέλο κυριαρχίας Γαλλίας - Γερμανίας στην ΕΕ μέρα με τη μέρα καταρρέει - Ποιος κυβερνά, τελικά, τη Γηραιά Ήπειρο;

Η Ανατολή είναι σε άνθηση, η Γερμανία σε παρακμή, η Βρετανία εκτός… 
 
«Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι στο οποίο είκοσι δύο άντρες κυνηγούν μια μπάλα για 90 λεπτά και στο τέλος πάντα κερδίζουν οι Γερμανοί» είπε κάποτε ο Άγγλος ποδοσφαιριστής Gary Lineker. 

Επί δεκαετίες η ΕΕ είχε παρόμοια προβλέψιμη πολιτική δυναμική: είτε αποτελούνταν από έξι χώρες είτε από 12 ή 27, τα κράτη μέλη κυνηγούσαν συμβιβασμούς.

Ώσπου κάποια στιγμή ό,τι είχε «συρραφόταν» από τη Γαλλία και τη Γερμανία γινόταν αποδεκτό από όλους. 

«Πολιτικά τα κίνητρα της δίωξής μου»: Συγκλονιστικός Μενέντεζ στη Γερουσία άφησε αιχμές για την Τουρκία και τους προστάτες της

Μίλησε και για την πώληση των F-16 στην Τουρκία, αφήνοντας υπαινιγμούς για το ποιοι θέλουν να τον «φάνε»

Να τελειώσουν την πολιτική σταδιοδρομία του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, επιχειρούν συγκεκριμένα κέντρα στις ΗΠΑ (και όχι μόνο), ανακαλύπτοντας διαρκώς κατηγορίες για δωροδοκία, διαφθορά.
 
Ο ίδιος έδωσε τη δική του απάντηση στις κατηγορίες που του έχει προσάψει ο Εισαγγελέας των Ηνωμένων Πολιτειών της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, μιλώντας από το βήμα της Γερουσίας.