MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Εντονη ανησυχία για την ακρίβεια

Οι Ελληνες φαίνεται ότι προβληματίζονται για την απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (97% στην Ελλάδα, 82% στην Ε.Ε.), ενώ το 86% των ερωτηθέντων Ελλήνων αντιμετωπίζει δυσκολίες πληρωμής λογαριασμών «τις περισσότερες φορές» ή «μερικές φορές».
 
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
 
Oύτε ένας Ελληνας από όσους ρωτήθηκαν για το κόστος ζωής στην Ελλάδα δεν δήλωσε αισιόδοξος ότι θα μειωθεί. Αντίθετα, η ανησυχία των Ελλήνων είναι καθολική, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.». Το αυξανόμενο κόστος ζωής αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία για το 100% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται στο 93%.
 

Το ΝΑΤΟ στρατιωτικοποιεί μη στρατιωτικές δομές στην Ευρώπη με κονδύλι 1 δισεκατομμυρίου ευρώ

Το ΝΑΤΟ εγκαινιάζει ένα νέο επενδυτικό ταμείο αξίας 1 δισ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί επίσημα στην ετήσια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. Το ταμείο στοχεύει στη στρατιωτικοποίηση του πολιτικού τομέα χρησιμοποιώντας τις γνώσεις και τις δεξιότητες κατασκευαστών, επιστημονικών ιδρυμάτων και νεοφυών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη τεχνολογίας με στρατιωτικές και αμυντικές εφαρμογές.
 
Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org

Το ταμείο, που περιγράφεται από το ΝΑΤΟ ως το «πρώτο πολυεθνικό ταμείο επιχειρηματικού κεφαλαίου στον κόσμο», θα επενδύσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ στην ανάπτυξη αναδυόμενων τεχνολογιών διπλής χρήσης (πολιτικών και στρατιωτικών) σε χρονικό διάστημα 15 ετών. Ωστόσο, καταδεικνύει πως το ΝΑΤΟ θέλει να χρησιμοποιήσει μόνιμα την ευρωπαϊκή οικονομία στα ρωσικά σύνορα, ώστε να μπορούν συλλογικά να επικεντρωθούν στην ουκρανική κρίση.

«Κανένα δικαίωμα στους δανειολήπτες έναντι των τραπεζών εκτός αν είσαι υπουργός»! Σπ.Σουρμελίδης

Την περίοδο της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είχαμε μάθει πότε πάμε σε εκλογές από τον τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κ.Κρίστοφερ! Τώρα επί διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, πληροφορηθήκαμε τουλάχιστον τον μήνα που θα γίνουν και είναι ο Μάϊος. Μένει να μάθουμε και ποια Κυριακή του Μαϊου θα στηθούν οι κάλπες.
 
Όπως και να ΄ χει βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, η οποία για μία ακόμη φορά θα έχει στη θεματολογία της άδικα χαμένους ανθρώπους. Όπως το 2007, το 2019 έτσι και τώρα ο θάνατος θα έχει δυστυχώς θέση στην «προεκλογική ατζέντα». Ελπίζουμε τουλάχιστον να μην γίνουν όσα έγιναν το 2019…
 

CNN: «Οι μέρες του πετροδολαρίου είναι μετρημένες – Πολλές χώρες θέλουν να αποδολαριοποιηθούν»

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν έκανε πολλές κακές γεωπολιτικές κινήσεις» 
 
Το CNN προειδοποιεί ότι τα επόμενα χρόνια επίκειται κατάργηση του αμερικανικού δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, καθώς πολλές χώρες αναζητούν εναλλακτικά νομίσματα για τις συναλλαγές τους για να μην μπορούν οι ΗΠΑ να τους επιβάλουν κυρώσεις.
 
Ο παρουσιαστής του “GPS” του CNN, Fareed Zakaria, την Κυριακή, είπε ότι η εργαλειοποίηση του δολαρίου από τον Μπάιντεν έναντι της Ρωσίας σε συνδυασμό με τις “κακές γεωπολιτικές κινήσεις” της Αμερικής απειλεί να εκθρονίσει τις ΗΠΑ από το καθεστώς των παγκόσμιων αποθεματικών.