MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Εντονη ανησυχία για την ακρίβεια

Οι Ελληνες φαίνεται ότι προβληματίζονται για την απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (97% στην Ελλάδα, 82% στην Ε.Ε.), ενώ το 86% των ερωτηθέντων Ελλήνων αντιμετωπίζει δυσκολίες πληρωμής λογαριασμών «τις περισσότερες φορές» ή «μερικές φορές».
 
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
 
Oύτε ένας Ελληνας από όσους ρωτήθηκαν για το κόστος ζωής στην Ελλάδα δεν δήλωσε αισιόδοξος ότι θα μειωθεί. Αντίθετα, η ανησυχία των Ελλήνων είναι καθολική, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.». Το αυξανόμενο κόστος ζωής αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία για το 100% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται στο 93%.
 
Οι Ελληνες φαίνεται ότι ανησυχούν έντονα για την απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (97% στην Ελλάδα, 82% στην Ε.Ε.), ενώ το 86% των ερωτηθέντων Ελλήνων αντιμετωπίζει δυσκολίες πληρωμής λογαριασμών «τις περισσότερες φορές» ή «μερικές φορές». Μόνο που στην Ε.Ε., ο δείκτης αυτός, των αυξανόμενων οικονομικών δυσχερειών, αγγίζει το 39%, ενώ στο ήδη υψηλό ποσοστό της Ελλάδας προστέθηκε ακόμα ένα 14%.
 
Οι αυξανόμενες τιμές, μεταξύ άλλων για την ενέργεια και τα τρόφιμα, γίνονται αισθητές σε όλες τις κοινωνικές και δημογραφικές κατηγορίες, ανεξαρτήτως π.χ. φύλου ή ηλικίας ή εκπαιδευτικού και κοινωνικού-επαγγελματικού προφίλ. Σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., περισσότεροι από επτά στους δέκα ερωτηθέντες ανησυχούν για την αύξηση του κόστους ζωής, με τα χειρότερα αποτελέσματα να παρατηρούνται στην Ελλάδα (100%), την Κύπρο (99%), την Ιταλία και την Πορτογαλία (98% και για τις δύο χώρες).


Η δεύτερη μεγαλύτερη ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών με 82% είναι η απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ποσοστό που στην Ελλάδα ανέρχεται στο 97%.
 
Σε επίπεδο Ε.Ε., τρίτη κατά σειρά ανησυχία αποτελούν η κλιματική αλλαγή και η εξάπλωση του πολέμου στην Ουκρανία σε άλλες χώρες (81%).
 
Η μετανάστευση ωστόσο απασχολεί ιδιαίτερα τους Ελληνες πολίτες, όπου αποτελεί την τρίτη πιο διαδεδομένη ανησυχία με ποσοστό 86%, ακολουθούμενη από την κλιματική αλλαγή με 84%.
 
Σχετικά με την οικονομική κατάσταση των πολιτών, η έρευνα δείχνει ότι οι επιπτώσεις από τις αλλεπάλληλες κρίσεις γίνονται όλο και περισσότερο αισθητές. Σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της Ε.Ε. (46%) δηλώνει ότι το βιοτικό του επίπεδο έχει ήδη μειωθεί λόγω των συνεπειών της πανδημίας COVID-19, των συνεπειών του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και του αυξανόμενου κόστους ζωής.
 
Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό φτάνει το 66%. Ενα επιπλέον 29% για την Ελλάδα (39% για την Ε.Ε.) δεν έχει δει ακόμη το βιοτικό του επίπεδο να μειώνεται, αλλά αναμένει ότι αυτό θα συμβεί το επόμενο έτος, δημιουργώντας μια μάλλον ζοφερή προοπτική για το 2023.
 
Πάντως, οι πρόσφατες κρίσεις έχουν ενισχύσει τη στήριξη των πολιτών για την Ε.Ε.: σε ευρωπαϊκό επίπεδο, 72% θεωρεί ότι η συμμετοχή στην Ε.Ε. έχει ωφελήσει τη χώρα του και 62% βλέπει την Ε.Ε. θετικά (65% και 43% αντίστοιχα στην Ελλάδα).
 
Η στήριξη για την Ε.Ε. παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα, αν και το ποσοστό στην Ελλάδα είναι αισθητά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ οι πολίτες περιμένουν από την Ενωση να συνεχίσει να εργάζεται για την εξεύρεση λύσεων για να μετριαστούν οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών κρίσεων.
 
«Είναι λογικό οι άνθρωποι να ανησυχούν για το αυξανόμενο κόστος ζωής, καθώς όλο και περισσότερες οικογένειες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Τώρα είναι η ώρα να πετύχουμε απτά αποτελέσματα, να τιθασεύσουμε τους λογαριασμούς μας, να περιορίσουμε τον πληθωρισμό και να καταφέρουμε να πετύχουμε ανάπτυξη στις οικονομίες μας. Πρέπει να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα μέλη των κοινωνιών μας», δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.
 
Επίσης, το 46% των Ελλήνων και το 36% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι η συμβολή της Ε.Ε. στη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της ασφάλειας είναι τα κύρια οφέλη της ένταξης σε αυτήν. Και, σχεδόν ενάμιση χρόνο πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024, ένας στους δύο Ελληνες πολίτες δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για τη διαδικασία (56%), ποσοστό αυξημένο κατά 14% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019 (53% τον Οκτώβριο του 2017).
 
Στο ερώτημα αν θα ψήφιζαν, εφόσον οι εκλογές αυτές ήταν προγραμματισμένες για την επόμενη εβδομάδα, οι Ελληνες απαντούν θετικά, με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των 27 (75%), ενισχυμένο κατά έξι μονάδες σε σχέση με το εαρινό Ευρωβαρόμετρο του Ε.Κ. το 2022. Ο μέσος όρος των Ευρωπαίων ερωτηθέντων απαντά θετικά σε ποσοστό 67%.
 
Το Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το φθινόπωρο του 2022 διεξήχθη μεταξύ 12 Οκτωβρίου και 7 Νοεμβρίου 2022 στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Στην έρευνα πήραν μέρος συνολικά 26.431 Ευρωπαίοι και τα αποτελέσματα σε επίπεδο Ε.Ε. σταθμίστηκαν ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού της κάθε χώρας. Στην Ελλάδα συμμετείχαν 1.009 άτομα μέσω προσωπικής συνέντευξης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου