MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Τα «χαράς ευαγγέλια» της ΔΕΘ

Μπορεί αλήθεια μία χώρα να ξεφύγει από μία τόσο μεγάλη κρίση, συν μία δεκαετή καταστροφική ύφεση, εφαρμόζοντας την ίδια πολιτική των μνημονίων που απέτυχε για τρίτη διαδοχική φορά; Είναι δυνατόν χωρίς την αύξηση των δημοσίων δαπανών και τη δραστική μείωση των φόρων, έτσι ώστε να είναι ανταγωνιστικοί με τις γύρω χώρες; Είναι εφικτή απλά η αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης μείωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, όπως φαίνεται από την άνοδο του εμπορικού μας ελλείμματος; Μπορεί να αναπτυχθεί η Ελλάδα με ρυθμό 3% το 2019, όπως δήλωσε θριαμβευτικά ο κ. Στουρνάρας, παρά το ότι το πρώτο τρίμηνο ήταν μόλις 1,1% και το δεύτερο 1,9%, οπότε τα επόμενα πρέπει να υπερβεί το 4%; 

Ασφαλώς θα απαντούσε κανείς, αρκεί να ξεπουληθούν σύντομα οι δημόσιες επιχειρήσεις σε ξένους, να πλειστηριαστούν γρήγορα τα ακίνητα των Ελλήνων από τις αφελληνισμένες τράπεζες επίσης σε ξένους, να δοθεί «γη και ύδωρ» στους επενδυτές τύπου Ελληνικού ή Σκουριών και να αλλάξει η ιδιοκτησία της Ελλάδας – με τους Έλληνες να μετατρέπονται σε εξαθλιωμένους σκλάβους των ξένων και στα φθηνά γκαρσόνια των Ευρωπαίων.

Η αμερικανοτουρκική κρίση και τα γιουσουφάκια των Αθηνών

Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

Τα σφάλματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στον ευρύτερο χώρο της εγγύς και Μέσης Ανατολής είναι διαχρονικά και συνεχή. Ωστόσο, η αφετηρία είναι ο Αύγουστος του 1953, όταν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, με τις μυστικές τους υπηρεσίες (CIA και MI6) έκαναν στρατιωτικό πραξικόπημα, με το οποίο ανέτρεψαν τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μοσαντέκ και το οποίο προετοιμάστηκε από το 1952.

Την εποχή εκείνη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρρυ Τρούμαν (Απρίλιος 1945 – Ιανουάριος 1953), ήταν κάθετα αντίθετος στην ανατροπή του Μοσαντέκ. Ο Τρούμαν εκμεταλλευόμενος τη ρήξη που είχε επέλθει στις σχέσεις Ιράν – Ηνωμένου Βασιλείου, λόγω πετρελαίων, προσέγγισε τον Μοσαντέκ, ρίχνοντας έτσι γέφυρες προς το Ιράν.

Μετά την Κύπρο το Καστελλόριζο και η Κρήτη - Copy paste τουρκικά τετελεσμένα

Οι ολοένα και πιο ισχυρές ενδείξεις ότι στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων είναι --μαζί με τη γεωπολιτική πτυχή-- η αιτία που η Τουρκία επινόησε και ξεδιπλώνει τη στρατηγική που έχει αποκαλέσει "Γαλάζια Πατρίδα". Ο ίδιος ο Ερντογάν, άλλωστε, προ ολίγου καιρού δήλωσε καθαρά τη μεγάλη σημασία που αποδίδει στην ιδιοποίηση των ενεργειακών πόρων της θαλάσσιας περιοχής από την Κύπρο μέχρι το Καστελλόριζο και την Κρήτη.

Για την ακρίβεια, η στρατηγική που η Τουρκία εφαρμόζει με τις σεισμικές έρευνες και στη συνέχεια με τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, προορίζεται να εφαρμοσθεί copy paste στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αρχικά στον άξονα Καστελλόριζο-Ρόδος και στη συνέχεια στη θάλασσα της νοτιοανατολικής Κρήτης. Με τη "Γαλάζια Πατρίδα" και άλλες σχετικές ενέργειες ήδη καλλιεργεί το κλίμα και προετοιμάζει το έδαφος. Όπως μας έχει διδάξει η πείρα, όταν βρει την κατάλληλη ευκαιρία θα δράσει.