MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Ελληνοτουρκικά: Λάθος επαναλαμβανόμενο, παύει να είναι σύμπτωση!

Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών που παρέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Alpha, μίλησε για ακόμη μια φορά -κόντρα στην εθνική γραμμή- για επίλυση των διαφορών με την Τουρκία και για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, προϊδεάζοντας ότι σε περίπτωση επανεκλογής του, θα καθίσει η Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους γείτονες ως ηττημένη με μοναδικό «μενού» τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα!
 
Γράφει ο 
Θάνος Κάλλης
 
Αξίζει να τονιστεί ότι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, οι θαλάσσιες ζώνες ενός κράτους περιλαμβάνουν τα Χωρικά Ύδατα ή Αιγιαλίτιδα Ζώνη, την Συνορεύουσα Ζώνη, την Υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Όσον αφορά ειδικά τα Χωρικά Ύδατα πρέπει να επισημανθεί ότι πρόκειται για εθνικό έδαφος και εκτείνονται αυτή τη στιγμή στα έξι ναυτικά μίλια στο Αιγαίο Πέλαγος, ενώ η Πατρίδα μας διατηρεί, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, το δικαίωμα μονομερούς επέκτασης τους στα 12 ναυτικά μίλια.
 

Ο πληθωρισμός «πετσόκοψε» τους φορολογουμένους!

Μειώθηκαν 7,4% οι πραγματικοί μισθοί! Μικρότερη η φορολογική επιβάρυνση για τους άγαμους, μεγαλύτερη για τους «άτυχους» με παιδιά
 
Διπλό πλήγμα στους μισθωτούς της Ελλάδας έχει προκαλέσει ο υψηλός πληθωρισμός, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ (Taxing Wages).
 
Τα ευρήματα γκρεμίζουν το αφήγημα της κυβέρνησης, αφού αποκαλύπτουν ότι το διαθέσιμο εισόδημα συρρικνώθηκε λόγω της σημαντικής μείωσης των πραγματικών μισθών, καθώς οι αυξήσεις των ονομαστικών μισθών ήταν χαμηλότερες από τον πληθωρισμό, προκαλώντας έμμεση μείωση αποδοχών. 
 

Ετοιμάζεται το κραχ στις ΗΠΑ... χρέος, First Republic, επιτόκια και αγορά ακινήτων ετοιμάζουν τη χιονοστοιβάδα

Το ανώτατο όριο του χρέους - που έρχεται στον απόηχο των τραπεζικών πιέσεων και της επιβράδυνσης της οικονομίας - μπορεί να είναι η παροιμιώδης σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι
 
Η   ακραία short τοποθέτηση στα ομόλογα, συναντά μακροοικονομική αδυναμία, η οποία συναντά τη μείωση της ρευστότητας (Μ2 καταρρέει), η οποία συναντά συστημικές απειλές (όριο χρέους), η οποία συναντά ιδιοσυγκρατικά προβλήματα, ειδικά με τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ...
 
Χρειάζονται κι άλλα;, αναρωτιούνται αρκετοί αναλυτες που βλέπουν να σχηματίζεται μια χιονοστοιβάδα που θα οδηγήσει σε κραχ την αμερικανική οικονομία.