MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Ο τραπεζικός Αρμαγεδδών

Δεν έχει επιστρέψει μόνο ο κίνδυνος χρεοκοπίας των τραπεζών αλλά, επί πλέον, έχει αυξηθεί το ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη – το οποίο κατά την καναδική εταιρεία αξιολόγησης DBRS είναι υψηλό, παρά το ότι πολλά ελληνικά ΜΜΕ μεταφράζουν το «high» ως μεσαίο.

Επικαιρότητα

Όταν μία χώρα αναβαθμίζεται από τις εταιρείες αξιολόγησης, τότε θεωρείται πως έχουν βελτιωθεί οι μελλοντικές προοπτικές για την Οικονομία της – ενώ συνήθως μειώνονται τα επιτόκια των ομολόγων της, οπότε αυξάνονται τα κεφάλαια των τραπεζών που διαθέτουν ομόλογα στους Ισολογισμούς τους. Το αποτέλεσμα είναι να αναβαθμίζονται αμέσως μετά τα πιστωτικά της ιδρύματα – αφού επωφελούνται από τα παραπάνω (το αντίθετο ισχύει όταν υποβαθμίζονται).

Ψυχολογικές επιχειρήσεις: Κερδίζοντας τον πόλεμο με την επικοινωνία

Αυτό που βιώνει η παγκόσμια παγκόσμια κοινή γνώμη σε περιόδους πολεμικών επιχειρήσεων είναι μια τεράστια ψυχολογική επιχείρηση από τους εμπλεκόμενους προκειμένου να κερδηθούν οι «ψυχές και οι καρδιές» των πολιτών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. 

Αυτό ακριβώς που συμβαίνει και από τις δύο πλευρές από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση στην Ουκρανία. 

Οι ψυχολογικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούνται από αρχαιοτάτων χρόνων, είναι προσχεδιασμένες και αποσκοπούν στο να επηρεάσουν τα συναισθήματα, τα κίνητρα, την αντικειμενική κρίση και τελικά τη συμπεριφορά ομάδων ή ακόμη και μεμονωμένων ατόμων. Θεωρούνται παράγοντας προστασίας των φίλιων δυνάμεων ή και πολλαπλασιαστής ισχύος. Πρόκειται για τις ψυχολογικές επιχειρήσεις (ΨΕΠ). 

Ιδού η αλήθεια: Η Ελλάδα έγινε εργαστηριακό πείραμα για να εξακριβωθεί μια θεωρία…

Του LARRY ELLIOTT*

Η συνταγή που προτάθηκε το 2009, όταν άρχισε η κρίση της παγκόσμιας οικονομίας ήταν απλή. Ο μόνος τρόπος για την αποκατάσταση της υγείας ήταν μια θεραπεία μεγάλων περικοπών. Παρά τις διιστάμενες απόψεις των εμπειρογνωμόνων, η συνταγή εφαρμόστηκε με ελάχιστες παραλλαγές από χώρα σε χώρα και ήταν μείωση των ελλειμμάτων.

Ντι Μάιο: Σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη θα έχει τελειώσει

Με πολιτικό σεισμό κατά της λιτότητας, «προειδοποιεί» την Ευρώπη ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος, αναφερόμενος στις ενστάσεις της Κομισιόν επί του προϋπολογισμού, σημειώνει δηκτικά ότι αυτή η Ευρώπη σε έξι μήνες θα έχει τελειώσει.

Σχολιάζοντας την επιστολή του επιτρόπου οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο κ. Ντι Μάιο σημείωσε:

Δύο μέτρα και δύο σταθμά από το ΔΝΤ: Ενώ χάσαμε, εν καιρώ ειρήνης, το 25% του ΑΕΠ, επιμένει ότι πρέπει να κοπούν οι συντάξεις

Το Ταμείο επιμένει στη διαθρωτική φύση του μέτρου μείωσης των συντάξεων κάτι που αναμένεται να καταστήσει σαφές η Κριστίν Λαγκάρντ στον Ευκλείδη Τσακαλώτο 

Με δυο διαφορετικά πρόσωπα εμφανίζεται το ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα. 

Από τη μια αναδεικνύει το θλιβερό γεγονός ότι η χώρα μας έχασε εν καιρώ ειρήνης το ¼ του ΑΕΠ της, και από την άλλη επιμένει στην εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. 

Το Ταμείο επιμένει στη διαθρωτική φύση του μέτρου κάτι που αναμένεται να καταστήσει σαφές η Κριστίν Λαγκάρντ στον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου. 

Για το θέμα των συντάξεων αναμένεται να τοποθετηθεί και το δεξί χέρι της Λαγκάρντ Πόουλ Τόμσεν.