MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Η σκληρή αλήθεια για τα «Ελληνοτουρκικά»

H Ελλάδα σύρεται σε διαπραγματεύσεις χωρίς η Τουρκία να έχει δείξει οποιαδήποτε διάθεση να αποστεί από τις διεκδικήσεις της εις βάρος της χώρας μας
 
Στο άρθρο μας της προηγούμενης Παρασκευής παρουσιάσαμε πραγματικά δεδομένα από τις μείζονες κρίσεις του «Χόρα», του «Σισμίκ» και των Ιμίων, οι οποίες, όλες με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, οδήγησαν την Ελλάδα σε συνομιλίες με την Τουρκία, οι οποίες, μάλιστα, κατέληξαν σε ισάριθμες επονείδιστες συμφωνίες για τη χώρα μας.
 
Μάλιστα, για να μην έχουμε αμφιβολία για το «επονείδιστες», το 1987, αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Βουλιαγμένης, γνωστή ως Συμφωνία Παπούλια – Γιλμάζ, ο νεαρός τότε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, με καταγωγή από το Μεσοχώρι (Kaptanpaşa) του Ριζαίου, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Αγκυρα και είπε θριαμβολογώντας: «Με τη συμφωνία που υπογράψαμε, βάλαμε πόδι στο Αιγαίο». Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, οι αρμόδιες υπηρεσίες κατέγραψαν τη συνομιλία.
 

Πρωθυπουργός μιας άλλης, φανταστικής χώρας ο Κ. Μητσοτάκης

«Δεν μπορώ να φανταστώ κάποια άλλη εναλλακτική απ’ αυτή που χρησιμοποιήσαμε» ● «Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό» ● «Δεν καταλαβαίνω πώς φταίει το επιτελικό κράτος» ● «Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση»
 
Στη γνωστή γραμμή ότι η κυβέρνηση τα έκανε όλα καλά στις πλημμύρες, όπως αντίστοιχα και στις φωτιές, κινήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη στη ΔΕΘ, ο οποίος με αυταρέσκεια έδωσε δικαιολογίες για την καθυστερημένη αποστολή του 112, ενώ επικαλέστηκε ακόμα μία φορά την κλιματική αλλαγή ως άλλοθι για τις καθυστερήσεις και τις παραλείψεις ως προς την αντιπλημμυρική θωράκιση.
 
Παράλληλα, μετά την παραίτηση Βαρβιτσιώτη και την αντικατάσταση-φιάσκο με τον Στυλιανίδη, απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ενώ υποστήριξε ψευδώς ότι «το επιτελικό κράτος λειτούργησε κατά τη διάρκεια των πλημμυρών στη Θεσσαλία», τη στιγμή που η διάλυση και η έλλειψη συντονισμού ήταν κάτι παραπάνω από εμφανείς. Πρόσθεσε ότι «δεν μπορώ να φανταστώ κάποια άλλη εναλλακτική απ’ αυτή που χρησιμοποιήσαμε».