MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

Από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Τα γεγονότα: Τη νύχτα της 15ης προς 16η Αυγούστου 1960, στις 02 π.μ., στη Λευκωσία, ο Βρετανός κυβερνήτης της Κύπρου Χιού Φούτ, διάβασε στην αίθουσα του Μεταβατικού Υπουργικού Συμβουλίου (που αργότερα έγινε Μέγαρο της Βουλής των Αντιπροσώπων) την προκήρυξη της βασίλισσας Ελισάβετ, με την οποία ανακοίνωσε την εγκατάλειψη της αγγλικής κυριαρχίας στην Κύπρο, βάσει των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου (1959).
 
Στη συνέχεια οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και της Τουρκίας Γ. Χριστόπουλος και Β. Τουρέλ, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄ και ο αντιπρόεδρος Φαζίλ Κιουτσούκ, υπέγραψαν μαζί με τον τελευταίο Άγγλο κυβερνήτη τα κείμενα των συμφωνιών που καθόριζαν τα της ανεξαρτητοποίησης της Κύπρου. Λίγο πριν το μεσημέρι της 16ης Αυγούστου έγινε στο μέγαρο του Κυβερνείου η υποστολή της βρετανικής σημαίας και η έπαρση της κυπριακής. Πριν κλείσουν 24 ώρες από την ανακήρυξη, ο Φούτ είχε ήδη εγκαταλείψει την Κύπρο.
 

Αυτές είναι οι περιοχές της Αττικής που κάηκαν στα χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Πάνω από το 40% της αττικής γης

Κάθε χρόνο κρατάμε την αναπνοή μας
 
Η ανάλυση των καμένων εκτάσεων από τις δασικές πυρκαγιές των τελευταίων 8 ετών (2017-σήμερα) στο ηπειρωτικό κομμάτι της Περιφέρεια Αττικής δημιουργούν προβληματισμό και τρόμο. Ειδικά, το μεγαλύτερο κομμάτι της αττικής γης έχει καεί στα χρόνια της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
 
Από το 2017 μέχρι και τις 13 Αυγούστου 2024, 13 μεγάλες πυρκαγιές έχουν κάψει περισσότερα από 700.000 στρέμματα σύμφωνα με τις αναφορές από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).

Οι μισοί Έλληνας δήλωσαν εισόδημα μέχρι 7.680 ευρώ

Για το 2023, το ετήσιο εισόδημα που δήλωσε το 50% των φορολογουμένων έφτασε έως 7.680 ευρώ, και η κατάληξη ήταν ο μέσος συντελεστής φορολόγησης να διαμορφωθεί μόλις στο 10,41%. Πάνω από 20.842 ευρώ δήλωσε μόνο το 10%, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων που δηλώθηκαν από 9.017.477 φορολογούμενους.
 
Όσον αφορά την μέση αξία της ακίνητης περιουσίας ανά ιδιοκτήτη, φθάνει μόλις τα 108.000 ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Οικονομικών, το συνολικό φορολογητέο εισόδημα που δηλώθηκε πέρυσι ανήλθε  σε 97,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 80% ή 77,6 δισ. ευρώ προέρχεται από εισοδήματα εργασίας (μισθοί – συντάξεις, επιχειρήσεις, αγροτικά) και το 15% ή 14,6 δισ. ευρώ από πηγές κεφαλαίου (ακίνητα, μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου) ενώ στα ποσά αυτά προστίθενται και 5,2 δισ. ευρώ ως διαφορά τεκμηρίων.
 

Κύπρος 1974-Αιγαίο 2024: Μια ιστορία ελληνικών υποχωρήσεων έναντι της Τουρκίας! Συνέντευξη με τον Παν.Γερογλή

Κύπρος 1974, Αιγαίο 2024, μια ιστορική πορεία συνεχών ελληνικών υποχωρήσεων έναντι της Τουρκίας. Σε αυτά τα 50 χρόνια η Ελλάδα έγινε «μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας» χωρίς να κατορθώσει να εκμεταλλευτεί οτιδήποτε  και κυρίως να εξασφαλίσει εγγυήσεις για την ασφάλεια της. Αντιθέτως πλήρωσε και πληρώνει βαρύτατο τίμημα για τη συμμετοχή της στην «ευρωπαϊκή οικογένεια».
 
Η Τουρκία είχε εξίσου σημαντικές περιπέτειες σε αυτά τα 50 χρόνια, πέρασε και αυτή  από το ΔΝΤ .
 
Η διαφορά είναι ότι η Τουρκία φαίνεται ότι μετέτρεψε τις κρίσεις σε ευκαιρία. Στην Ελλάδα όχι μόνο δεν άλλαξε απολύτως τίποτα αλλά η πολιτική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση χειροτέρεψε δραματικά.