MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Π. Παυλόπουλος: Πως η δολοφονία του Καποδίστρια οδήγησε την Ελλάδα στη μοναρχία

Στη σειρά του OPEN TV, «Και εγένετο Ελλάς», για την ιστορική διαδρομή της θεμελίωσης του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. Προκόπης Παυλόπουλος αναλύει τα χαρακτηριστικά του «Πολιτικού Συντάγματος της Ελλάδος», δηλαδή του Συντάγματος της Τροιζήνας του 1827 και το πώς η δολοφονία του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια οδήγησε την Ελλάδα στην εγκαθίδρυση της βασιλείας, με πρώτο βασιλιά τον Όθωνα.
 

Μαύρα σύννεφα για την οικονομία και το 2021 - Ύφεση, μεγαλύτερα χρέη και ελλείμματα, έκρηξη ανεργίας, χιλιάδες λουκέτα

Επαναλαμβάνεται το «μαύρο» σκηνικό στην οικονομία - ζημιά από τις 24 ημέρες του σκληρού lockdown 
 
Σκηνικό βαθύτερης ύφεσης με μεγαλύτερα χρέη και ελλείμματα, έκρηξη ανεργίας, δεκάδες χιλιάδες λουκέτα στην αγορά και μετάθεση των υπεσχημένων φορο ελαφρύνσεων για τα επόμενα χρόνια, διαμορφώνεται και το 2021 στην ελληνική οικονομία. 
 
Με την αδρεναλίνη στα ύψη στο οικονομικό επιτελείο καταγράφουν σε καθημερινή βάση τις ζημίες που υφίσταται η πραγματική οικονομία και τα κρατικά ταμεία από την επέλαση της πανδημίας.

Εκτιμάται ότι οι 24 ημέρες του σκληρού lockdown (από τις 11 Φεβρουαρίου έως τις 5 Μαρτίου) αφαιρούν από την ανάπτυξη 1,2 μονάδες, πράγμα που σε απόλυτα ποσά σημαίνει ότι η αιμορραγία στο ΑΕΠ ανέρχεται σε 2,140 δις. ευρώ. 
 

Στρατηγικές εξαφάνισης του αντίλογου – Το στίγμα του γραφικού και η ποινικοποίηση

Ο συστημικός λόγος, ως κυρίαρχος λόγος εξουσίας, από όπου κι αν εκπορεύεται κάθε φορά, επιδιώκει αφενός να ασκεί τη μέγιστη δυνατή κοινωνική επιρροή, αφετέρου επιχειρεί την εξαφάνιση οποιασδήποτε άποψης, θέσης ή και ομάδας που παράγει αντίλογο και επιδιώκει να αποτελέσει το ανάχωμα σε αυτήν την επιρροή.

Βεβαίως, ο πόλεμος σε επίπεδο ρητορικής και προπαγάνδας κατέχει εξέχουσα θέση στην εργαλειοθήκη της εκάστοτε εξουσίας, πολλώ δε μάλλον σήμερα, που τα όπλα (κυριολεκτικά όχι μεταφορικά) περισσότερο χρησιμοποιούνται σαν επιχειρήματα στο πλαίσιο μιας προπαγάνδας ισχύος, παρά για τη διεξαγωγή πραγματικών αναμετρήσεων. Η τεράστια ισχύς των σύγχρονων όπλων αποτελεί το κύριο επιχείρημα της αποτροπής των πραγματικών πολεμικών συρράξεων.