MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Σάββας Καλεντερίδης: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει το σκοινί στην Τουρκία για να μας πνίξει

Σάββας Καλεντερίδης: Είναι αυτό Ευρωπαϊκή Ένωση; Στήνει στο απόσπασμα την Ελλάδα. Σφυρίζει αδιάφορα για κυρώσεις. Δίνει το σκοινί στην Τουρκία για να μας πνίξει.


Την διστακτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας ανέλυσε ο Σάββας Καλεντερίδης.

Ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας, αρθρογράφος, εκδότης κι επικεφαλής του infognomonpolitics.gr, Σάββας Καλεντερίδης, στην εκπομπή ZOOM στις 21 Δεκεμβρίου 2021.
 

Οι 3 πληγές της παγκόσμιας οικονομίας που άνοιξαν το 2021 και θα προκαλέσουν κραχ το 2022 - Η δυστοπία των ΗΠΑ...

Τρεις μεγάλες οικονομικές πληγές άνοιξαν, καθιστώντας το 2021 έτος βάσης για ότι επακολουθήσει κυρίως το 2022


Η χρονιά που εκπνέει σε λίγες ημέρες χαρακτηρίστηκε από αρκετούς αναλυτές ως... βαρετή.

Βέβαια, δεν ήταν και λίγα τα μεγάλα χαρτοφυλάκια που αθόρυβα αλλά σταθερά μείωναν τον κίνδυνο στις παγκόσμιες αγορές, οι οποίες σε πολλούς δείκτες δείχνουν υπερτιμημένες. 
 
Και σε αυτό το περιβάλλον, τρεις μεγάλες οικονομικές πληγές άνοιξαν, καθιστώντας το 2021 έτος βάσης για ότι επακολουθήσει κυρίως το 2022.

Η “πράσινη” ανάπτυξη έφερε “πράσινη” ακρίβεια

Πάνω κι απ’ τα 500, στα 508,44 €/MWh (ευρώ ανά μεγαβατώρα) πέταξε η μέγιστη τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας για τις 21/12/2021, στα 542,50 €/MWh για τις 22/12, με τις “ευλογίες” τόσο της κυβέρνησης όσο και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Στα 342,35 €/MWh η μέση τιμή ημέρας στις 21/12, η τιμή στην οποία αγοράζουν οι πάροχοι για να πουλήσουν στη λιανική αγορά. Και στο εντελώς εξωφρενικό 415,94 €/MWh για τις 22/12! 21,5% αύξηση σε μια μέρα!

Από ρεκόρ σε ρεκόρ πετά η τιμή του φυσικού αερίου, έχοντας αυξηθεί πέντε φορές απ’ τα υψηλά επίπεδα του 2019. Πόσο θα φτάσουν στον τελικό καταναλωτή οι τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου; Ήδη αυξάνονται οι τιμές των λιπασμάτων. Τι θα συμβεί, μετά τις γιορτές, στις τιμές των τροφίμων, των φαρμάκων κι όλων των προϊόντων; Τι θα συμβεί στους λογαριασμούς θέρμανσης, μια που οι πολιτικοί υπερφορολόγησαν το πετρέλαιο θέρμανσης, προκειμένου να στρέψουν τους πολίτες στο φυσικό αέριο; Η δήθεν “πράσινη” και στην πράξη κατάμαυρη “μετάβαση” φέρνει ένα σαρωτικό κύμα “πράσινης φτώχειας”.