MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Νεοκυνισμός, πολιτική ορθότητα και σύγχρονος ακτιβισμός

Γράφει ο δρ Δημήτρης Γκίκας

Πολλοί εκπλήσσονται όταν διαπιστώνουν πως ο σύγχρονος δυτικός κόσμος, παρά τη διαφαινόμενη επικράτηση της ελευθερίας λόγου, φαίνεται να θεοποιεί μια πολύ συγκεκριμένη μορφή «γλωσσικού» δόγματος που εκφράζει, υποτίθεται, μια αντίστοιχη «αλήθεια». Επιπλέον, μοιάζει να συντηρεί μια εικόνα προκλητικής αμφισβήτησης κάθε διαφορετικής άποψης που αντιβαίνει τον γλωσσικό αυτόν κώδικα. Η στάση αυτή πολλές φορές φτάνει στα όρια της ακρότητας και της υπερβολής – κάποτε ακόμα και βίαιης.

Κι όμως, αυτή η εικόνα δεν είναι καινούργια. Στην αρχαιότητα, υπήρξε ένα κίνημα που επικράτησε αιώνες ολόκληρους στον τότε γνωστό κόσμο. Ένα κίνημα, οι αρχές του οποίου έχουν πολλά κοινά στοιχεία με την περίφημη πολιτική ορθότητα της εποχής μας, τον σύγχρονο ακτιβισμό και την επιχειρούμενη επιβολή μιας παγκόσμιας «κουλτούρας». Το κίνημα αυτό ονομαζόταν «Κυνικό», οι απαρχές του βρίσκονται στην Αρχαία Ελλάδα και ιδρυτής του θεωρείται ο Αντισθένης.

G7 και Jackson Hole

Στο αμερικανικό ορεινό χωριό συγκεντρώθηκαν οι μεγάλοι τραπεζίτες από την περασμένη Πέμπτη. Στον περίγυρο της συνάντησης, μία σειρά από πρώην συναδέλφους του οικοδεσπότη, της Fed, του είπαν κάτι που δεν θα επιτρεπόταν να πουν ποτέ, χωρίς να προκαλέσουν μία μεγάλη καταστροφή: το ότι η νομισματική πολιτική έφτασε στο τέλος της. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Μ. Βρετανίας δε αναφέρθηκε στην ανάγκη αντικατάστασης του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό – από ένα κρυπτογραφημένο νόμισμα που θα στηρίζεται σε ένα καλάθι νομισμάτων. Φυσικά κάτι τέτοιο θα σήμαινε το τέλος του σημερινού συναλλαγματικού συστήματος και της ηγεμονίας των Η.Π.Α. – κάτι που δεν θα επέτρεπε ποτέ η υπερδύναμη, χωρίς να πολεμήσει μέχρι εσχάτων.

Γερμανία: 22.000 παιδιά άστεγα και 650.000 άνθρωποι χωρίς μόνιμη κατοικία

Η ατμομηχανή της Ευρώπης, η βιομηχανική χώρα με τα χιλιάδες εργοστάσια, η χώρα στην οποία θέλουν να πάνε οι περισσότεροι παράνομοι μετανάστες, η χώρα στην οποία εργάζονται εκατομμύρια ξένοι, βιώνει αύξηση των αστέγων κατά 20%.

Περίπου 650.000 άνθρωποι στη Γερμανία είναι χωρίς μόνιμη κατοικία, σύμφωνα με μελέτη της Ομοσπονδιακής Ένωσης για Βοήθεια των Αστέγων (Federal Association for Assistance to Homeless People).

ΒofA: Πώς οι κεντρικές τράπεζες έχασαν τον έλεγχο – Οι κίνδυνοι για τις οικονομίες

H νομισματική πολιτική δεν μοιάζει ικανή να αντιμετωπίσει τα δομικά προβλήματα των οικονομιών

Στο θέμα της νομισματικής πολιτικής που ασκούν οι κεντρικές τράπεζες και στο κατά πόσο είναι η ορθή προκειμένου να στηριχθούν οικονομίες και αγορές, επανέρχεται με report της η Bank of America.

Αν και η παγκόσμια ανάπτυξη υποχωρεί, ο πληθωρισμός βρίσκεται κάτω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών, η ανεργία είναι σε χαμηλά επίπεδα και οι μισθοί αυξάνουν, τουλάχιστον στις περισσότερες οικονομίες των G10, η νομισματική πολιτική γίνεται όλο και πιο χαλαρή.