MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

«Σανός στον ανεμιστήρα οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για ενεργειακή θωράκιση της χώρας»! Χ.Κολοβός

«Σανός στον ανεμιστήρα οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για ενεργειακή θωράκιση της χώρας», σύμφωνα με τον Δρ Χρήστο Κολοβό. Ο κ.Κολοβός είναι Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ και τ. Διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας. 
 
Χαρακτηρίζει πανικόβλητες τις αντιδράσεις της κυβέρνησης και επισημαίνει ότι «η κρίση απέδειξε περίτρανα πως τα βασικά αγαθά πρέπει να παραμένουν υπό αυστηρό δημόσιο έλεγχο». Προβλέπει ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας, λέει ότι τα όσα διαδίδονται περί ενεργειακής κάλυψης των αναγκών μας από τον λιγνίτη δεν ευσταθούν και προβλέπει ότι η ενεργειακή κρίση ενδέχεται να μας ταλαιπωρήσει ακόμη και για 10 χρόνια!
 

Απογραφή 2021: 10.432.481 οι μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας – Μείωση κατά 3,5% σε μία δεκαετία

Σημειώθηκε πτώση πληθυσμού σε 12 από τις 13 περιφέρειες - Χάσαμε μία Πάτρα και έναν Βόλο


Στην δημοσιότητα δόθηκαν τα προσωρινά στοιχεία από την ηλεκτρονική απογραφή του 2021 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Πλέον, είμαστε λιγότεροι από 11 εκατομμύρια καθώς σημειώθηκε μείωση του πληθυσμού της τάξης του 3,5%.

Το 2011 ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας ήταν 10.816.286 ενώ το 2021 ανέρχεται σε 10.432.481. Μέσα σε 10 χρόνια λοιπόν η Ελλάδα έχασε μία Πάτρα και έναν Βόλο.
 

Γ.Αδαλής : Η τέλεια «καταιγίδα» για την Ευρώπη και η υποκρισία της ενεργειακής απεξάρτησης

Ο οικονομέτρης -αναλυτής Γ.Αδαλής , μιλάει σήμερα στον 98.4 για την τέλεια «καταιγίδα» για τις χώρες της Ευρώπης και ειδικά αυτές της Ε.Ε. , ενεργειακά , οικονομικά , επισιτιστικά αλλά και υφεσιακά, στο όνομα όμως όπως υποστηρίζει μίας βίαιης πράσινης μετάβασης που χρηματοδοτείται μέσα από την ακριβή συμβατική ενέργεια , όπως την έχουν καταστήσει στην πιο κρίσιμη περίοδο για τους λαούς οι αποφάσεις των Βρυξελλών. 
 
Ταυτόχρονα ο Γιώργος Αδαλής, αναφέρεται και στην υποκρισία της δήθεν απεξάρτησης από τους Ρωσικούς ενεργειακούς πόρους , αφού οι κινήσεις και της Κομισιόν και των μεγάλων χωρών της Ε.Ε. για συνεργασίες με εναλλακτικούς εταίρους , όπως το Κατάρ ή το Αζερμπαϊτζάν , στη ουσία είναι δια της τεθλασμένης σχέση με τη Ρωσία η οποία είναι είτε συμμέτοχος των ενεργειακών εταιριών και των κοιτασμάτων των χωρών αυτών ή το αντίστροφο. Επιπλέον, όπως εξηγεί τμήμα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, θα περνά και από την Τουρκία ε ότι συνεπάγεται αυτό, αφού πολλοί αγωγοί διέρχονται από το έδαφος της .
 

Μιλιταριστική οικονομία σε συνθήκες οικονομικού πολέμου

Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, η Ελλάδα ευρίσκεται σε πολύ πιο δύσκολη θέση, συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ – αφού, παραμένοντας υπερχρεωμένη, είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει πολλαπλές κρίσεις, μία από τις οποίες είναι η μερική μετατροπή της οικονομίας της σε πολεμική, μεταξύ άλλων λόγω του τουρκικού κινδύνου. Ήδη έχουν προβλεφθεί σχεδόν 15 δις € για την εξασφάλιση πολεμικού εξοπλισμού με δανεικά, ενώ η αμυντική της βιομηχανία είναι ανύπαρκτη – γεγονός που σημαίνει πως θα απαιτηθούν ακόμη περισσότερα κεφάλαια που θα λείψουν από την πολιτική της οικονομία. Την ίδια στιγμή, αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καταρρέουν υπό την πίεση της ενεργειακής και λοιπής ακρίβειας – μία κατάσταση που θα επιδεινωθεί, εξαιτίας της αδυναμίας χάραξης μίας κοινής νομισματικής πολιτικής, για χώρες με εντελώς διαφορετικές οικονομίες και προβλήματα. Ως εκ τούτου, η διατήρηση του ευρώ, η μη διάλυση δηλαδή της Ευρωζώνης είναι δύσκολη – με την επόμενη ευρωπαϊκή κρίση προ των πυλών.
 

Γιατί οι εφαρμοζόμενες πολιτικές υπονομεύουν την Ευρώπη

Σε πρόσφατη Έκθεση (12/7/2022) του συμβουλίου Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin), επισημαίνονται, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «οι υψηλοί κίνδυνοι, λόγω των υψηλών επιπέδων του δημόσιου χρέους και της ανοδικής του πορείας καθώς και του δημογραφικού προβλήματος, λόγω των προβλεπόμενων αυξήσεων των δαπανών εξαιτίας της δημογραφικής γήρανσης».


Ειδικότερα για το δημογραφικό, το επιχείρημα που διατυπώνεται συνίσταται στην αύξηση του χρέους από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στα κράτη-μέλη κατά την περίοδο της πανδημίας, με την έννοια της συμβολής του δημογραφικού στην αύξηση του χρέους και της αναμενόμενης, κατά την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αύξησης των δημόσιων και των κοινωνικών δαπανών λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Στάλιας : Μακριά από τον Κεντρικό Τραπεζίτη και το Πολιτικό Προσωπικό το Πρόβλημα του Πληθωρισμού

Σπύρος Στάλιας, Οικονομολόγος PhD


Αυτοί που θεωρούν τον πληθωρισμό νομισματικό φαινόμενο, και άρα η επίλυση του πρέπει να αφεθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), είναι το ολιγότερο αγράμματοι.

1/ Υποθέτουν ότι η ΕΚΤ ελέγχει την προσφορά χρήματος, ενώ επί της ουσίας η προσφορά χρήματος είναι ενδογενής μεταβλητή και καθορίζεται από την ζήτηση των κρατών της ευρωζώνης, από τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και από τις εμπορικές τράπεζες, πάντως όχι από την ΕΚΤ. Η ΕΚΤ δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να διατηρεί το βραχυχρόνιο επιτόκιο σταθερό γιατί αλλοιώς θα προκαλέσει αστάθεια στη χρηματοδοτική αγορά.

2/ Οι νεοφιλελεύθεροι φωστήρες υποθέτουν ότι ο πληθωρισμός προέκυψε από την αύξηση της προσφοράς χρήματος, ενώ στην πραγματικότητα όλες οι χώρες του κόσμου εχουν πληθωρισμό μέσω της αύξησης τις τιμής των τροφίμων και της ενέργειας από τα μεγάλα καρτέλ.

Γιάννης Μάζης: Εσωτερικό μέτωπο λειτουργεί ανατρεπτικά μιας σοβαρής ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Γιάννης Μάζης: Εσωτερικό μέτωπο λειτουργεί ανατρεπτικά μιας σοβαρής ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Από την εκπομπή «KONTRA NEWS10» με τον Κωνσταντίνο Μαραβελίδη.της 16-7-2022.

Η εκπομπή μεταδίδεται στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Kontra από 22.00 έως 24.00.
 

Θ. Καρυώτης : Η ΑΟΖ και η εκτίμηση για τις νέες Τουρκικές προκλήσεις

Ο ομότιμος καθηγητής ομότιμος καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημιακού Συστήματος Μέρυλαντ, Θεόδωρος Καρυώτης, διετέλεσε οικονομικός σύμβουλος της πρώτης κυβέρνησης το Ανδρέα Παπανδρέου στην Πρεσβεία της Ουάσιγκτον και ήταν μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας το 1982 .


Θεωρείται ειδικός στο θέμα της ΑΟΖ κα έχει γράψει άρθρα και βιβλία στα αγγλικά και ελληνικά για αυτό το θέμα και όχι τυχαία από πολλούς αποκαλείται ο «πατέρας» της Ελληνικής ΑΟΖ. Μιλώντας σήμερα στον 98.4 αφού εξήγησε για μια φορά ακόμη την αξία της ΑΟΖ και ιδίως της άμεσης οριοθέτησης της μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, σημείωσε με έμφαση ότι η εκτίμηση του είναι πως η Τουρκία για λόγους και πολιτικής επιβίωσης του Ερντογάν, αν κλιμακώσει περαιτέρω τις προκλήσεις, θα το επιδιώξει το πιθανότερο είτε στην ΑΟΖ του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελλόριζου με επίκεντρο την Στρογγύλη, είτε νότια της Κρήτης και προς τα Ανατολικά, εκεί που όλα δείχνουν ότι η περιοχή διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.