MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Ακτινογραφία στα... φέσια


Το 0,2% του συνόλου των οφειλετών χρωστούν το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου, που φτάνει τα 113,2 δισ. ευρώ ● Μόνο το 51,6% του ληξιπρόθεσμου χρέους, που αντιστοιχεί σε 44,8 δισ. ευρώ, πηγάζει από φορολογικές οφειλές ● Το υπόλοιπο των πραγματικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προέρχεται από άλλες κατηγορίες οφειλής, οι οποίες παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό είσπραξης.
 
Μόλις 8.896 φορολογούμενοι έχουν ρίξει φέσι στην Εφορία ύψους 90,1 δισ. ευρώ και αν και αποτελούν το 0,2% του συνόλου των οφειλετών, χρωστούν το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου, που φτάνει τα 113,2 δισ. ευρώ. Η συγκεκριμένη ομάδα που οφείλει πάνω από 10 εκατ. ευρώ ο καθένας αβγάτισε τα χρέη της κατά 2,3 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και η πλειονότητα αυτών είναι επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις 32 οφειλέτες χρωστούν 1,4 δισ. ευρώ και ένας από αυτούς 800 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα καταγράφεται μείωση κατά 116.383 πρόσωπα (φυσικά και νομικά) στον συνολικό αριθμό των οφειλετών, που διαμορφώθηκαν στους 4.176.249 λόγω της συρρίκνωσης του πλήθους των φορολογούμενων με οφειλή μέχρι 50 ευρώ. Τα παραπάνω προκύπτουν από την πορεία και την ακτινογραφία των «κόκκινων» χρεών που περιλαμβάνει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.
 

Δημ. Σταθακόπουλος : Οι πολιτικές , νομικές και συνταγματικές προεκτάσεις των εκλογών στην Τουρκία

Ο Δημήτρης  Σταθακόπουλος, νομικός, Δρ Παντείου Πανεπιστημίου, Οθωμανολόγος/ Τουρκολόγος Συνεργάτης Εργαστηρίου Τουρκικών & Ευρασιατικών Μελετών , Πανεπιστημίου Πειραιά, μιλάει σήμερα στον 98.4 για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη Τουρκία και στο πως αυτές επηρεάζουν και σε ποιο βαθμό τις εξελίξεις των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Όπως σημειώνει , αναφορικά με τις επερχόμενες εκλογές, τα καθήκοντα, οι εξουσίες, τα προσόντα, η εκλογή και άλλα θέματα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας προσδιορίζονται στα άρθρα 8, 101, 103, 104, 105 και 106 του Συντάγματος.

Κοίτασμα φυσικού αερίου 2-3 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών στην κυπριακή ΑΟΖ

Την ύπαρξη νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, το κοίτασμα εντοπίστηκε από την κοινοπραξία των εταιρειών ENI-TOTAL στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ και κυμαίνεται μεταξύ 2 και 3 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών.
 
Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Ενέργειας:
 
Το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοινώνει ότι έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία και ασφάλεια οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης «Zeus-1», εντός του Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία των Εni Cyprus Limited (Διαχειριστής) και TotalEnergies EP Cyprus B.V.
 

«Η Ελλάδα είναι ήδη εκτός αγορών και θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις δανειακές της ανάγκες από το «μαξιλάρι»-Ν.Στραβελάκης

«Η Ελλάδα είναι ήδη εκτός αγορών και θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις δανειακές της ανάγκες από το «μαξιλάρι» με ότι αυτό σημαίνει…»


Ο κ.Νίκος Στραβελάκης Διδάσκων στο Τμήμα Οικονομικών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μας «διαβάζει» τον προϋπολογισμό, όπως δεν μας τον διάβασαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή.

Πόσο είναι αυτό το «μαξιλάρι», τι γίνεται με το χρέος, ποια είναι η απόδοση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που έχει αυξηθεί κατά 3,5% σε ένα χρόνο, τι μπορούμε να περιμένουμε τη χρονιά που έρχεται; Είναι τα χειρότερα μπροστά μας;