MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

Τί Απέγινε η Μαίρη Παναγιωταρά;

Φωτεινή Μαστρογιάννη


Σήμερα ζούμε σε μία διαφορετική μορφή του καπιταλισμού σε σχέση με το παρελθόν. Είναι περισσότερο παγκοσμιοποιημένος και νεοφιλελεύθερος ενώ δίνει έμφαση στον ατομικισμό αντί της συμμετοχικής δημοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Μία τέτοια αλλαγή δεν θα άφηνε ανεπηρέαστο τον φεμινισμό. Ο σύγχρονος νεοφιλελεύθερος φεμινισμός αναγνωρίζει μεν τη διαφορά στους μισθούς και τη σεξουαλική παρενόχληση, θεωρεί, όμως, ότι οι γυναίκες είναι πλήρως υπεύθυνες για την ευημερία τους ανεξάρτητα από τις επιδράσεις του κοινωνικο-οικονομικού περιβάλλοντος και χωρίς καμία βοήθεια από το κράτος γιατί όλες οι πτυχές της ζωής έχουν ιδιωτικοποιηθεί και εξατομικευθεί.

Ν.Τραμπ για αποκλεισμό του από social media: «Η αλητεία που διέπραξαν σε βάρος μας θα τους γυρίσει μπούμερανγκ»

Ο ανοικτός και χωρίς όρια πόλεμος της διαδικτυακής πλατφόρμας του Τwitter απέναντι στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ, όπως εκτιμούν αναλυτές του διαδικτύου.


Η κατάργηση του λογαριασμού του Ντόναλντ Τραμπ με το αστείο αιτιολογικό «του κινδύνου να προχωρήσει σε περαιτέρω υποκίνηση βίας», δεν αποτέλεσε φυσικά έκπληξη σε κανένα.

Ο πόλεμος της πλατφόρμας κατά του Αμερικανού προέδρου, έστω και απερχόμενου είχε ξεκινήσει από πολύ νωρίς πριν καν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Με συνεχή λογοκρισία των μηνυμάτων του το twitter ταυτίστηκε απόλυτα με τους «Δημοκρατικούς» και την ιδεολογία που αυτοί πρεσβεύουν.

Lockdown, κατάθλιψη και άγχος: Σοκαριστικά στοιχεία για την ψυχική υγεία

6 στους 10 ανθρώπους βρίσκονται σε χαμηλά ή μέτρια επίπεδα ψυχικής υγείας λόγω του lockdown

Πόσο επιδρούν η πρωτόγνωρη πανδημία του νέου κορωνοϊού που βιώνουμε και τα απανωτά απαγορευτικά με τα οποία ζούμε εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα στην ψυχική υγεία μας; Μια νέα διεθνής μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS ONE» και στην οποία συμμετείχαν περί τα 10.000 άτομα από 78 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έθεσε αυτό το ερώτημα και οι απαντήσεις ήταν άκρως ενδιαφέρουσες.