MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

Ξεσκεπάζεται η «Φαμίλια Ερντογάν»

Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης*

Από την εποχή ακόμα της ανάδειξης του Ρ. Τ. Ερντογάν σε δημόσιο αξίωμα (1994, Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης), άρχισε να δημιουργείται η «Φαμίλια Ερντογάν» η οποία στις δεκαετίες που ακολούθησαν, πρώτα εδραιώθηκε και στην συνέχεια απλώθηκε σε όλες τις δομές του κρατικού μηχανισμού και της τουρκικής οικονομίας, θέτοντας υπό τον έλεγχό της τόσο το Βαθύ Κράτος, όσο και το σύνολο της τουρκικής μαφίας, με την συνεργασία των φασιστών – Γκρίζων Λύκων, οι οποίοι ανέκαθεν διατηρούσαν ισχυρούς δεσμούς με τον τουρκικό υπόκοσμο.

Στις μέρες μας, ολόκληρη η Τουρκία έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο κράτος – μαφία με απίστευτη διαφθορά, η οποία σχεδόν πάντα οδηγεί στο ίδιο σημείο: Στο παλάτι, δηλαδή την έδρα της «Φαμίλιας Ερντογάν».

Διάγγελμα εξόδου από τα Μνημόνια: Τα έξι μεγάλα ψέματα που ειπώθηκαν από τα χείλη του πρωθυπουργού

Ομοβροντία πυρών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το «παραπλανητικό προεκλογικό αφήγημα» του Μητσοτάκη
 
Σε ένα διάγγελμα-προσβολή για το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε να πανηγυρίζει για την έξοδο από τα Μνημόνια, που, όμως, άφησαν γυμνή τη χώρα και υποθήκευσαν το μέλλον των παιδιών μας.
 

«Τάξη και ηθική αλά καρτ» με υπουργούς να κάνουν ότι τους καπνίσει ακόμη και με εμπιστευτικά έγγραφα

Σε μια χώρα των Βαλκανίων που λέγεται Ελλάδα θα πρέπει ίσως να το πάρουμε απόφαση ότι όλα όσα οι κυβερνώντες λένε ισχύουν …κατά περίπτωση. Πρωθυπουργός, υπουργοί και κρατικοί αξιωματούχοι μπορούν να κάνουν ότι τους καπνίσει και οι νόμοι ισχύουν «α λα καρτ»…


Το ίδιο ισχύει και για το …δόγμα «τάξη και ηθική» που η σημερινή κυβέρνηση λανσάρει διαρκώς…

Στην Ελλάδα του 2022 οι δημοσιογράφοι μπορεί να κληθούν να αποδείξουν ότι δεν είναι…κατάσκοποι και…ελέφαντες ακόμη κι αν δημοσιεύσουν ρεπορτάζ χωρίς να αποκαλύπτουν ή να περιφέρουν εμπιστευτικά έγγραφα μέσω των μέσων που δουλεύουν. Αρκεί να θεωρήσει κάποιος από τους κυβερνώντες ότι όσα γράφει ή μεταδίδει είναι τόσο ενοχλητικά για την «θεόσταλτη» κυβέρνηση ώστε να χαρακτηριστούν «απόρρητα» ακόμη και στοιχεία που έχουν ειπωθεί μέσα στην ελληνική Βουλή και να ταλαιπωρηθεί αλλά και να τρομοκρατηθεί ο δημοσιογράφος. Η θέση 108 στη λίστα ελευθερίας του Τύπου ήταν πολύ επιεικής για την Ελλάδα.

Το πείραμα του "Milgram"

Tο πείραμα του Μίλγκραμ είναι ένα από τα πιο γνωστά αντιδεοντολογικά πειράματα της ψυχολογίας, ουσιαστικά μια «φάρσα» που ξεγύμνωσε την ανθρώπινη ψυχή.

Το 1961, ο είκοσι εφτάχρονος Στάνλει Μίλγκραμ, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο Γέιλ, αποφάσισε να μελετήσει την υπακοή στην εξουσία.

Είχαν περάσει λίγα μόνο χρόνια από τα φρικτά εγκλήματα των Ναζί και γινόταν μια προσπάθεια κατανόησης της συμπεριφοράς των απλών στρατιωτών και αξιωματικών των SS, οι οποίοι είχαν εξολοθρεύσει εκατομμύρια αμάχων. Η ευρέως αποδεκτή εξήγηση –πριν το πείραμα του Μίλγκραμ- ήταν η αυταρχική τευτονική διαπαιδαγώγηση και η καταπιεσμένη –κυρίως σεξουαλικά- παιδική ηλικία των Γερμανών.