MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Είσαι Απείθαρχος; Είσαι Ελεύθερος

Φωτεινή Μαστρογιάννη

«Μιὰ σειρὰ ἀπὸ διαψεύσεις ἐλπίδων ἦταν ἡ ζωή του. Εἶχε ἐλπίσει τότε,…
Εἶχε ἐλπίσει ὕστερα…

Κάποτε, πρὶν ἀπὸ χρόνια, εἶχε ἐλπίσει στὸν κομμουνισμό. Μὰ εἶχε διαψευσθεῖ κι ἐκεῖ. Τώρα δὲν εἶχε ἐλπίδα σὲ καμιὰ ἰδεολογία!»

Αντώνης Σαμαράκης – Ζητείται Ελπίς

Γιατί ο άνθρωπος υπακούει σε πολιτικές ιδεολογίες και μένει απαθής; Το ερώτημα αυτό είναι πιο σύγχρονο από ποτέ. Τα δοκίμια του ψυχολόγου, κοινωνιολόγου και φιλοσόφου Εριχ Φρομ στο βιβλίο «Πειθαρχία και Ελευθερία» δίνουν αρκετές απαντήσεις. 

Το ατελείωτο ελληνικό δράμα

Πού οδηγείται αλήθεια αυτή η χώρα που αποτελεί συνέχεια τραγικό θύμα συμβολαίων θανάτου αδίστακτων πολιτικών που δεν έχουν κανέναν ηθικό ενδοιασμό και που είναι ικανοί να πουλήσουν ακόμη και τους γονείς τους, για να μη χάσουν τα προνόμια τους;

Φοβάμαι ότι εκείνοι που έβγαλαν το σποτ της Νέας Δημοκρατίας, είναι παράλληλα υπεύθυνοι για το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος. Αν δεν γνωρίζουν λοιπόν τι αθροίζουν στο ΑΕΠ, τι αποτελεί φόρους και δαπάνες, καθώς επίσης τι επίδραση έχουν σε αυτό, πως είναι δυνατόν να παρουσιάσουν πρόγραμμα με αξιόπιστα νούμερα και να περιμένουν να τους ψηφίσουμε; Μάλλον φαίνονται επικίνδυνα ανίδεοι, να τους παραδώσουμε ξανά το κράτος (πηγή).