MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Η εμπειρία της Αν. Ευρώπης

H ελπίδα της Ελλάδας για να αποφύγει την ολοκληρωτική συντριβή, είναι πλέον τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα – αν και κανένας λαός δεν μπορεί ποτέ να είναι ευτυχής, όταν το μέλλον του, η διάσωση του, η εθνική κυριαρχία και η ευημερία του εξαρτώνται από εξωτερικούς παράγοντες.

«Δεν έχω απολύτως τίποτα εναντίον του πρωθυπουργού, ενώ ζήτησα την παραίτηση του απλά και μόνο για το καλό της Ελλάδας – θεωρώντας πως είναι μία από τις ελάχιστες λύσεις που έχει στη διάθεση της η πατρίδα μας, επίσης η αριστερά και ο ίδιος. Πιστεύω βέβαια ακράδαντα ότι, δεν ήταν δική του δουλειά να αποφασίσει πως δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση στην πολιτική λιτότητας και λεηλασίας που επιβάλλουν κτηνωδώς οι δανειστές σε όλες τις κυβερνήσεις-υποχείρια τους, μετά την υπαγωγή μας στο ΔΝΤ» (Ι. Ιωάννου).

Η Τέλεια Καταιγίδα (The Perfect Storm): Ο Ερντογάν, oι Τσάμηδες, το Κυπριακό, και η απώλεια εθνικής συνείδησης

Του Δημήτρη Γ. Απόκη* 

Στις Διεθνείς Σχέσεις και στην Εξωτερική Πολιτική, σπάνια υπάρχουν συμπτώσεις και τίποτα δεν γίνεται τυχαία. 

Η χθεσινή, ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημέρα, η οποία, με δεδομένο ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια που ασχολούμαι με τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική έχουν δει πολλά τα μάτια μου και έχουν ακούσει πολλά τα αυτιά μου, μου δημιούργησε μεγάλο προβληματισμό και ανησυχία. 

Ερντογάν: «Ηττα της Τουρκίας η Συνθήκη της Λωζάνης»

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας προβαίνει σε μια ιστορικής σημασίας τοποθέτηση για την Συνθήκη Λωζάνης και τα ελληνοτουρκικά. Για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει δημοσίως την διαφωνία του με την Συνθήκη Λωζάνης, με βάση την οποία αναδύθηκε η σύγχρονη Τουρκία. Την ίδια στιγμή, ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν πραγματοποιεί μια βαρυσήμαντη δήλωση για τα ελληνοτουρκικά.

Αποχωρούν τα hedge funds από την Deutsche Bank και καταρρέει η μετοχή της - Θα είναι η Lehman Brothers της Ευρώπης;

Η κατάρρευση της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank συνεχίζεται με τα Funds να αποχωρούν και την μετοχή της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να καταποντίζεται. Και το ερώτημα που τίθεται είναι, θα είναι η Lehman Brothers της Ευρώπης; 

Συγκεκριμένα χθές η μετοχή της Deutsche Bank στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης δέχθηκε ισχυρές πιέσεις, έπειτα από δημοσίευμα του Bloomberg που αποκάλυπτε ότι περίπου 10 hedge funds έχουν μειώσει την έκθεση τους στη γερμανική τράπεζα. Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της τράπεζας αν και η πλειοψηφία των περίπου 200 πελατών της γερμανικής τράπεζας δεν έχουν κάνει κάποια κίνηση, ορισμένα funds μετέφεραν αυτή την εβδομάδα μέρος των δραστηριοτήτων τους σε άλλες εταιρείες.