MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Καμιά φορά φεύγουν κι οι αριστεροί με ελικόπτερο

Προφανώς κι η ιστορία δεν κάνει κύκλους, ούτε επαναλαμβάνεται. Υπάρχουν όμως ομοιότητες που μόνο τυχαίες δεν είναι.

Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Στον Ισημερινό η ριζική αλλαγή που συμβόλιζε ο Αλφρέντο Παλάσιο, ο οποίος κυβέρνησε από τον Απρίλιο του 2005 μέχρι τον Ιανουάριο του 2007, σε σχέση με τον προκάτοχο του Λούτσιο Γκουτιέρες, συμπυκνώνεται σε μια φωτογραφία, στην οποία ο Παλάσιο φοράει λευκή ιατρική ποδιά (κι εδώ οι συμβολισμοί πρέπει να ερμηνευθούν στο ειδικό πλαίσιο μιας φτωχής, αναπτυσσόμενης χώρας) ενώ δίπλα του βρίσκεται ο Γκουτιέρες φορώντας στρατιωτική στολή. Ο καρδιολόγος Παλάσιο, υπουργός Υγείας τη δεκαετία του ’90 και με διεθνή καριέρα στην καρδιοχειρουργική, ανέλαβε τα πρωθυπουργικά καθήκοντα υποσχόμενος γενναίες επενδύσεις σε κοινωνικά προγράμματα. 

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΠΕΤΡΑΠΗ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΜΚ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ.

Τα πιο κάτω συνέβησαν με αριστερή κυβέρνηση….

Οι νέες μετοχές των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών διατέθηκαν σε εξαιρετικά συμβολικές τιμές διάθεσης (0,003 – 0,04 του ευρώ).

Αυτό καταλήγει σε τεράστια ζημία του Δημοσίου, των ασφαλιστικών Ταμείων και των μικροεπενδυτών, οι οποίοι έχουν παλιές μετοχές με πολύ υψηλό κόστος κτήσης.

Τράπεζα διεθνών διακανονισμών

(Σ.Σ : Πάρα πολύ καλό άρθρο!)

Η ευρηματική δημιουργία του χρήματος, η ιδιάζουσα λειτουργία του χρηματοπιστωτικού κλάδου, οι τραπεζικές επιδρομές, η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών και η ενδεχόμενη χειραγώγηση της τιμής του χρυσού, από την τραπεζική ναυαρχίδα

Αρχείο – συλλογή διαχρονικών και εκπαιδευτικών αναλύσεων

«Άφησε με ελεύθερο να εκδίδω και να ελέγχω τα χρήματα ενός έθνους και δεν με ενδιαφέρει ποιος ψηφίζει τους νόμους του», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο M.A. Rothschild, επιφανές μέλος της ομώνυμης ευρωπαϊκής (γερμανικής) ιουδαϊκής οικογένειας, η οποία ίδρυσε στα τέλη του 18ου αιώνα τα γνωστά τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ο δε αμερικανοκαναδός οικονομολόγος J.K. Galbraith, γνωστός υπέρμαχος του φιλελευθερισμού, είχε τονίσει ότι, «Η διαδικασία, με την οποία οι τράπεζες δημιουργούν νέο χρήμα, είναι τόσο απλή, που το μυαλό αηδιάζει». 

Ενώ το εισόδημα συρρικνώνεται, οι τιμές προϊόντων αντιστέκονται.

Μύθος αποδεικνύεται η εκτίμηση πως το κόστος ζωής στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει. Ακόμα και σήμερα, είμαστε «ακριβότεροι» στις τιμές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων έχει συρρικνωθεί σημαντικά.

Ετσι, σήμερα, έπειτα από μια εξαετία ύφεσης, ακόμα και ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο ή ένα λίτρο βενζίνης πωλείται -έστω οριακά- ακριβότερα στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες. Η πραγματικότητα, δε, είναι πιο σκληρή, καθώς σε επίπεδο απόλυτων τιμών η σύγκριση για αρκετά προϊόντα και υπηρεσίες αποκαλύπτει πως στη χώρα μας εξακολουθούν να υπάρχουν μερικές από τις ακριβότερες τιμές.

Εκλεγμένοι τρομοκράτες...

Της Κατερίνας Γκαράνη

"Απόφαση-πλαίσιο του Συμβουλίου της 13ης Ιουνίου 2002 για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας (2002/475/ΔΕΥ)".

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό εγχειρίδιο που πρέπει κάθε Έλληνας πολίτης να διαβάσει και να το φέρει ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων όταν οι ελληνικές κυβερνήσεις τον σέρνουν για επιβαλλόμενα χρέη, για οφειλές προς δημόσιους οργανισμούς ενώ είναι ένα πολύ σοβαρό εργαλείο για όλους όσους σύντομα θα αναγκαστούν να προβούν σε δίκη εναντίον της Τράπεζας που θα τους κατάσχει το σπίτι.

ΝΔ, το κόμμα που φιλοδοξεί να μας σώσει

Όλοι γνωρίζουμε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι τα κόμματα που οδήγησαν την Ελλάδα στη χρεοκοπία και τους Έλληνες στην εξαθλίωση. Σήμερα η ΝΔ επιχείρησε για δεύτερη φορά να εκλέξει αρχηγό με διαδικασίες κάπως πιο ανοιχτές, αν και όχι απόλυτα εσωκομματικά δημοκρατικές με σεβασμό προς τα πραγματικά μέλη που αγωνίζονται για το κόμμα.

Εμφανίστηκαν λοιπόν τέσσερις νέοι φερέλπιδες σωτήρες μας και ο καθένα τους προσπάθησε να μας πείσει ότι θα είναι ο καλύτερος διαχειριστής του χρεοκοπημένου συστήματος.