MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Stiglitz στο Euronews: Το ευρώ έχει ελαττωματική δομή - Η λιτότητα κατέστρεψε την ελληνική οικονομία

Συνέντευξη στο Euronews του Joesph Stiglitz για την ελληνική οικονομία 

Για την ελληνική οικονομία, το σενάριο επιστροφής στη δραχμή και τη δέσμευση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μίλησε ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz σε συνέντευξή του στο euronews.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξής του στην Έφη Κουτσοκώστα:

Είπατε πρόσφατα ότι γνωρίζατε πως υπήρχε Plan B το 2015, για την επιστροφή της Ελλάδας στο εθνικό της νόμισμα. Μπορείτε να μας πείτε κάτι παραπάνω; Τι προέβλεπε το σχέδιο;

Μεταναστευτικό: Σιγά……η Ευρώπη κοιμάται

Γράφει ο Νότης Μαριάς

Και ενώ οι μεταναστευτικές ροές προς την Πατρίδα μας δεν λένε να σταματήσουν ακόμη και τώρα που έχει αρχίσει να χειμωνιάζει και η κακοκαιρία είναι στην ημερήσια διάταξη, η ελίτ της ΕΕ αρνείται να εκπονήσει νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα προς τις άλλες χώρες της Ένωσης.

Αλλά ούτε και η τριμερής πρωτοβουλία Ελλάδας-Κύπρου-Βουλγαρίας έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα πλην μιας χλιαρής απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης -18ης Οκτωβρίου που έχει ως εξής: «8.Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στις προσπάθειές της για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σοβαρής ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης υπό το πρίσμα των μεταβαλλόμενων αναγκών, μεταξύ άλλων μέσω της στήριξης των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν τις πλέον σοβαρές προκλήσεις σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές στην ανατολική Μεσόγειο». 9. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να επιλαμβάνεται του θέματος.»

Σχήμα Πόντσι (Ponzi Scheme)

O όρος «Σχήμα Πόντσι» (Ponzi Scheme) αναφέρεται σε οποιαδήποτε χρηματική απάτη στηρίζεται σε «πυραμίδα» επενδυτών. Η πυραμίδα επενδυτών αποτελεί ένα παράνομο επενδυτικό σχήμα που περιλαμβάνει την πληρωμή απόδοσης σε επενδυτές από τα χρήματα που πληρώνονται από μεταγενέστερους επενδυτές, αντί από τα καθαρά κέρδη που συγκεντρώνονται από πραγματικές πωλήσεις.

Ενώ το ελληνικό χρέος προς ΑΕΠ στο 180% θεωρείται μη βιώσιμο... το παγκόσμιο χρέος στα 255 τρισ ή 330% του ΑΕΠ είναι default;

H αλήθεια πάντως είναι ότι το παγκόσμιο χρέος βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά από το 1790 έως και σήμερα 2019, η ανάπτυξη συντηρείται με την δημιουργία νέου χρέους...

Ενώ πολλοί στιγματίζουν και επικρίνουν την Ελλάδα γιατί έχει πολύ υψηλό χρέος με την σχέση χρέους προς ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο 180%... το παγκόσμιο χρέος θα φθάσει στα 255 τρισ δολάρια ή 330% του ΑΕΠ σχεδόν διπλάσιο από το ελληνικό χρέος που θεωρείται μη βιώσιμο.

Με βάση το ΔΝΤ το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο αλλά εάν είναι μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος μακροπρόθεσμα.... πως μπορεί να χαρακτηριστεί το παγκόσμιο χρέος;

Εάν ένα χρέος που αντιστοιχεί στο 180% του ΑΕΠ είναι μη βιώσιμο, το παγκόσμιο χρέος στο 330% πως πρέπει να χαρακτηριστεί;

Υπάρχουν τρεις βεβαιότητες στη ζωή: ο θάνατος, οι φόροι και το παγκόσμιο χρέος το οποίο θα συνεχίσει να αυξάνεται διαρκώς.

FT: Μεγάλα λάθη του Τραμπ στη διαμάχη με την Κίνα

H Ουάσιγκτον δεν έχει εκμεταλλευτεί το όπλο των ισχυρών συμμαχιών στην κόντρα με το Πεκίνο. Οι προβλέψεις για κινεζική κυριαρχία στην παγκόσμια οικονομία και το παράδειγμα της Ε.Σ.Σ.Δ. Τα τρία συγκριτικά πλεονεκτήματα των ΗΠΑ. 

Του Martin Wolf
Financial Times 

«Είναι εύκολο να κερδίσεις έναν αγώνα όταν είσαι ο μόνος που γνωρίζει ότι έχει αρχίσει. Η Κίνα είναι συνεπώς καθ’ οδόν για να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως παγκόσμιος ηγεμόνας, δημιουργώντας ως αποτέλεσμα έναν διαφορετικό κόσμο. Αλλά δεν χρειάζεται να έρθουν έτσι τα πράγματα». 

Η ανησυχητική αυτή εκτίμηση προέρχεται από τον Μάικλ Πίλσμπερι του Hudson Institute.