H αλήθεια πάντως είναι ότι το παγκόσμιο χρέος βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά από το 1790 έως και σήμερα 2019, η ανάπτυξη συντηρείται με την δημιουργία νέου χρέους...
Ενώ πολλοί στιγματίζουν και επικρίνουν την Ελλάδα γιατί έχει πολύ υψηλό χρέος με την σχέση χρέους προς ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο 180%... το παγκόσμιο χρέος θα φθάσει στα 255 τρισ δολάρια ή 330% του ΑΕΠ σχεδόν διπλάσιο από το ελληνικό χρέος που θεωρείται μη βιώσιμο.
Με βάση το ΔΝΤ το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο αλλά εάν είναι μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος μακροπρόθεσμα.... πως μπορεί να χαρακτηριστεί το παγκόσμιο χρέος;
Εάν ένα χρέος που αντιστοιχεί στο 180% του ΑΕΠ είναι μη βιώσιμο, το παγκόσμιο χρέος στο 330% πως πρέπει να χαρακτηριστεί;
Υπάρχουν τρεις βεβαιότητες στη ζωή: ο θάνατος, οι φόροι και το παγκόσμιο χρέος το οποίο θα συνεχίσει να αυξάνεται διαρκώς.
Το IIF το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο ανέφερε πρόσφατα σε έκθεση του ότι το παγκόσμιο χρέος έχει φτάσει τα 250 τρισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να φθάσει στα 255 τρισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2019 ή αύξηση 12 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 243 τρισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2018.
Το παγκόσμιο χρέος αντιστοιχεί σε 32.500 δολάρια για κάθε ένα από τα 7,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη.
Η πρόσφατη αύξηση οφειλόταν στην διεύρυνση κατά 7,5 τρισεκ. δολάρια κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 του χρέους.
Το 60% της αύξησης προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Μόνο στις αναδυόμενες αγορές το χρέος πάσης φύσεως έχει εκτιναχθεί στα 70 τρισεκ. δολάρια.
Η κατανομή του παγκόσμιου χρέους έχει ως εξής:
-Δάνεια νοικοκυριών: 47,9 τρισεκατομμύρια δολάρια
-Μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες: 75,7 τρισεκατομμύρια δολάρια
- Κυβερνήσεις: 70 τρισεκατομμύρια δολάρια
-Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα: 61,7 τρισεκατομμύρια δολάρια
Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι το 1999 η δομή του χρέους είχε ως εξής
-Δάνεια νοικοκυριών 15,3 τρισεκ. δολάρια
-Μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες: 22,7 τρισεκατομμύρια δολάρια
- Κυβερνήσεις: 20,5 τρισεκατομμύρια δολάρια
-Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα: 22,3 τρισεκατομμύρια δολάρια
Δηλαδή γενικό σύνολο 80,8 τρισεκ. δολάρια.
Το παγκόσμιο χρέος ήταν 80,8 τρισεκ. δολάρια και έχει εκτιναχθεί το 2019 στα 255 τρισεκ. δολάρια.
Με βάση ανάλυση της Bank of America, από την κατάρρευση της Lehman, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 30 τρισεκ. δολάρια.
Και με τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίζουν να στηρίζουν το δημόσιο χρέος, η BofA προειδοποιεί ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος ύφεσης είναι η άναρχη άνοδος των spreads και η απομόχλευση των εταιρειών.
Συνολικά, οι παγκόσμιες αγορές ομολόγων αυξήθηκαν από 87 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2009 σε πάνω από 115 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα κρατικά ομόλογα αντιπροσωπεύουν σήμερα το 47% της αγοράς σε σύγκριση με 40% το 2009.
Με βάση το IIF η οικονομική ανάπτυξη τροφοδοτείται με χρέη, παγκοσμίως η ανάπτυξη συντηρείται γιατί αυξάνονται τα χρέη και αυτό αποτελεί σοβαρό κίνδυνο.
Το IIF ανέφερε επίσης ότι οι αναδυόμενες αγορές που βασίζονται όλο και περισσότερο στο δανεισμό σε ξένο νόμισμα - συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, του Μεξικού και της Χιλής - θα μπορούσαν να εκτεθούν σε κινδύνους εάν η ανάπτυξη επιβραδυνθεί περαιτέρω.
H αλήθεια πάντως είναι ότι το παγκόσμιο χρέος βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά από το 1790 έως και σήμερα 2019, η ανάπτυξη συντηρείται με την δημιουργία νέου χρέους.
Πηγή : www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου