MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Πανικός στην κυβέρνηση Biden για τις ρωσικές έρευνες στα αμερικανικά εργαστήρια βιολογικών όπλων στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει με κάθε τρόπο να σταματήσει τη λεπτομερή ρωσική έρευνα – και τη συσσώρευση αποδεικτικών στοιχείων – από τα αμερικανικά εργαστήρια βιοόπλων στην Ουκρανία

Καταρρέει το δυτικό αφήγημα, περί ουκρανικής νίκης στον πόλεμο με τη Ρωσία, μύθος που επιβάλλεται σε όλα τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, τονίζει ο κορυφαίος γεωπολιτικός αναλυτής. Pepe Escobar.

Γιατί λοιπόν τότε «ο πωλητής όπλων» υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin κυριολεκτικά παρακαλούσε από τα τέλη Φεβρουαρίου 2022 να απαντήσει στις τηλεφωνικές κλήσεις του ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu, για να πραγματοποιηθεί τελικά η επιθυμία του;

Πανικός στην Ουάσινγκτον

Η κλήση ήταν άμεση συνέπεια πανικού.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει με κάθε τρόπο να σταματήσει τη λεπτομερή ρωσική έρευνα – και τη συσσώρευση αποδεικτικών στοιχείων – από τα αμερικανικά εργαστήρια βιοόπλων στην Ουκρανία,
επισημαίνει ο Escobar.

Σε Ελλάδα και Κύπρο απορρίπτουν την πολιτική ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και των κυβερνήσεων τους για την Ουκρανία!

Μήπως απορείτε γιατί εξαφανίστηκε από τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης η έρευνα του έκτακτου Ευρωβαρόμετρου για την στάση των πολιτών απέναντι στην Ουκρανία;


Του Λεωνίδα Βατικιώτη

 
Η απάντηση βρίσκεται στις απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτηθέντες σε Ελλάδα και Κύπρο: Απαντήσαμε «λάθος», όπως «λάθος» είχαμε απαντήσει στα δημοψηφίσματα του 2004 και του 2015! Και το αποτέλεσμα ήταν η είδηση σχεδόν να εξαφανισθεί από τις ιστοσελίδες του διαδικτύου και τις στήλες των εφημερίδων!

Η συγκεκριμένη έρευνα διεξήχθη από τις 13 ως τις 20 Απριλίου 2022, από την εταιρεία Ipsos που διενεργεί πάντα τις σχετικές έρευνες, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δόθηκε στη δημοσιότητα προς τα μέσα Μαΐου.

Φίλης Γ.: Η πρόταση για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ θα φέρει την Τουρκία σε πάρα πολύ δύσκολη θέση.

Ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής και καθηγητής Γεωστρατηγικής Γιώργος Φίλης μίλησε την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και για τις προκλήσεις των Τούρκων (20-05-2022). 
 
Σε ότι αφορά την πρόταση για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, ο κ. Φίλης είπε ότι "Ναι, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σε κανένα παράλληλο σύμπαν, αλλά το να πιέσουμε να αυξηθεί η συνεργασία της Κύπρου με το ΝΑΤΟ και να κάνει την αίτηση, έτσι ώστε να δούμε ποιος είναι μαζί μας και ποιος είναι απέναντί μας. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ καλό γιατί θα είναι ένα τεράστιο διπλωματικό όπλο το οποίο θα πρέπει να το διαπραγματευτούμε με την Τουρκία και θα έρθει για ακόμα μια φορά η Τουρκία σε πάρα πολύ δύσκολη θέση". 
 

Το τέλος του (δυτικού) συστήματος του χρέους

Όπως φαίνεται από τον πληθωρισμό, η Δύση αντιμετωπίζει μία συστημική κρίση, τόσο οικονομική, όσο και κοινωνική – ενώ φαίνεται πως δεν έχει λύσεις, εκτός από το όλο και περισσότερο τύπωμα χρημάτων, καθώς επίσης τον πόλεμο. Εν τούτοις, τίποτα από όλα αυτά δεν θα βοηθήσει – πόσο μάλλον όταν ολόκληρος ο υπόλοιπος κόσμος συσπειρώνεται εναντίον της. Εύλογα δυστυχώς, αφού από το 1945, μετά την εφαρμογή του Bretton Woods, ο πλανήτης κρατείται όμηρος ενός χρηματοπιστωτικού συστήματος που σχεδιάσθηκε να βοηθήσει μία μικρή μειοψηφία – ενώ μπορεί μεν να βοήθησε στην αρχή, αλλά άλλαξε εντελώς μετά τη μονομερή κατάργηση του κανόνα του χρυσού το 1971 από τις ΗΠΑ. Κυρίως όμως μετά την επικράτηση του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, τη δεκαετία του 1980 – ενώ το ΔΝΤ άλλαξε όλες τις μεθόδους και τις πρακτικές του. Έτσι εξελίχθηκε σε ένα σύστημα που εμπορεύεται τον ανθρώπινο πόνο και τη δυστυχία – ενώ δρομολογήθηκε μία νέα αποικιοκρατία, αυτή τη φορά κυρίως με οικονομικά όπλα. Οι ΗΠΑ τροφοδότησαν το στρατό με μεγάλους πόρους και δημιούργησαν μία παγκόσμια αυτοκρατορία – με οφέλη όμως μόνο για τις ελίτ, κυρίως τις δικές τους, αλλά και των στενών συμμάχων τους. Εν τούτοις, ένα τέτοιο σύστημα δεν μπορεί να επιβιώνει στο διηνεκές – κάτι που φαίνεται πια σήμερα, όσο και αν δεν είναι καθόλου εύκολο να ηττηθεί.