MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Ποιος είναι ο “Μαύρος Κύκνος” της τραπεζικής κρίσης

Στις 13 Μαρτίου 2023 είχα δημοσιεύσει στο SLpress.gr ένα άρθρο για το τι συνέβη με την Silicon Valley Bank και εάν βρισκόμαστε μπροστά σε domino effect. Ενώ λίγο μετά, στις 16 Μαρτίου  εξήγησα γιατί θεωρώ τον διοικητή της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (FED) Τζερόμ Πάουελ (εν μέρει και την Κριστίν Λαγκάρντ της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας) ότι είναι ο “Μαύρος Κύκνος” της τραπεζικής κρίσης.
 
Επιστρέφοντας σήμερα στο θέμα, πρέπει να ξεκινήσουμε με μια παραδοχή: Μέχρι χτες, δεν ήταν τρεις οι τράπεζες των ΗΠΑ που κατέρρευσαν αλλά τέσσερις! Ας δούμε λοιπόν με ψυχραιμία τα δεδομένα: Συνήθως οι αναλύσεις ξεχνάνε ότι πριν από όλα κατέρρευσε μια τράπεζα στις ΗΠΑ, για την οποία πολλοί κάνουν προσπάθειες να ξεχαστεί. Ο λόγος για την SilverGate, η οποία έδωσε το στίγμα για το τι έρχεται.
 

Σάπιο το χρηματοπιστωτικό σύστημα στις ΗΠΑ, απειλούνται 190 τράπεζες - Τελευταίο θύμα η Western Alliance, στο -45% η μετοχή

Χορός δισεκατομμυρίων για να ξεπεραστεί η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ, αλλά… 
 
Δίχως τέλος φαίνεται πως είναι η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ, με τη σκυτάλη σε ό,τι αφορά το ντόμινο κατάρρευσης να παίρνει η Western Alliance.
 
Yπενθυμίζεται πως έχουν προηγηθεί οι καταρρεύσεις των Silvergate Capital, Signature Bank, Silicon Valley Bank, First Republic, Pac West…

 
Άλλες περιφερειακές τράπεζες που βρίσκονται σε επικίνδυνη ζώνη είναι οι Zions, Comerica και Key...

Ειδικότερα, σε σχέση με τη Western Alliance, όπως έγινε γνωστό, πλέον, διερευνά στρατηγικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης πιθανής πώλησης του συνόλου ή μέρους της επιχείρησης.

Δεν σταματούν πουθενά ΝΔ και Μητσοτάκης - Νέα λίστα Πέτσα πριν από τις εκλογές με προγράμματα χρηματοδότησης των ΜΜΕ

Οι κυβερνώντες προχωρούν σε μία νέα λίστα Πέτσα με πρόσθετη χρηματοδότηση των ΜΜΕ, ώστε να επέλθει η πλήρης απόκρυψη της πραγματικότητας στην Ελλάδα 
 
Δεν ορρωδούν προ ουδενός οι κυβερνώντες στο δρόμο προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
 
Μετά τις μηχανορραφίες, τις συνταγματικές εκτροπές, τις εκτρωματικές τροπολογίας και τους αποκλεισμούς κομμάτων, τώρα προχωρούν σε μία νέα λίστα Πέτσα με πρόσθετη χρηματοδότηση των ΜΜΕ, ώστε να επέλθει η πλήρης απόκρυψη της πραγματικότητας στην Ελλάδα.