MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

“Ο πέμπτος πόλεμος του Ερντογάν θα βρει την Τουρκία ηττημένη”

από το Gatestone Intitute

Κατά τον 20ό αιώνα, οι Τούρκοι και οι παραδοσιακοί αντίπαλοί τους στο Αιγαίο, οι Έλληνες, πολέμησαν σε τέσσερις συμβατικούς πολέμους: στον πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο (1912-1913), στον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918), στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο (1919-1922) και στον πόλεμο της Κύπρου (1974). Δεν είναι λοιπόν η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής περιόδου που οι εφημερίδες σε ολόκληρο τον κόσμο λένε στους αναγνώστες τους ότι το Αιγαίο πέλαγος βρίσκεται στα πρόθυρα του πολέμου. Η «ειρήνη» στο Αιγαίο ήταν πάντα εύθραυστη ―έως πολύ εύθραυστη― εκτός από σύντομες περιόδους σχετικής ύφεσης. Φαίνεται λες και οι Τούρκοι και οι Έλληνες ζουν σε γειτονικά σπίτια χτισμένα πάνω σε μια βεντέτα που διαρκεί αιώνες.

Καλεντερίδης : Καθημερινή θλίψη! Κάποιοι στην Αθήνα δεν βάζουν μυαλό

Καθημερινά με θλίψη διαπιστώνει κανείς ότι η γνωστή ομάδα πολιτικών, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων και δημοσιολογούντων συνεχίζει να εξαπατά την ελληνική κοινή γνώμη, σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις και σχέδια της Τουρκίας για την Κύπρο και την Ελλάδα.


Του Σάββα Καλεντερίδη

Είναι αυτοί που επηρέασαν την ελληνική κυβέρνηση, και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας δεν έκλεινε τα σύνορα μπροστά στη μείζονα απειλή που συνιστά το Μεταναστευτικό, το οποίο είναι γνωστό στο ελληνικό κράτος –από το 2015– ότι έχει ενσωματωθεί στα σχέδια επιχειρήσεων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Το πέμπτο μνημόνιο

Η εκτίμηση της κυβέρνησης για το ρυθμό ανάπτυξης του 2021, για την άνοδο δηλαδή του ΑΕΠ, είναι αρκετά αισιόδοξη – στο 5,5% χωρίς την εισροή των ευρωπαϊκών πόρων και στο 7,5% με την εισροή. Μετά την κατάρρευση βέβαια του 2020, την ύφεση σχεδόν κατά 10%, όταν είχε υποσχεθεί ανάπτυξη 4%, δεν είναι καθόλου απίθανο το 5,5% – αν και ελλοχεύει ένας ακόμη κίνδυνος: ο αποπληθωρισμός (=η πτώση των τιμών) που μάλλον θα διαμορφωθεί στο 2% το 2020, αυξάνοντας ανάλογα τα πραγματικά επιτόκια δανεισμού κράτους και επιχειρήσεων, δυσχεραίνοντας τις επενδύσεις. Ακόμη όμως και αν επαληθευτούν οι προβλέψεις για το 2021, δεν θα επιλύσουν κανένα πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας που συνεχίζει να λειτουργεί με ένα εντελώς λανθασμένο οικονομικό μοντέλο – οπότε, για να «μαζευτούν» ξανά τα μεγέθη που ξέφυγαν, τα δίδυμα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος, πιθανότατα θα επιβληθεί ένα νέο μνημόνιο, αν και μάλλον με κάποιο διαφορετικό όνομα. Εάν μας ρωτούσε βέβαια κάποιος για την επιτυχία του, θα του υποδεικνύαμε να μελετήσει την οικονομική ιστορία των προηγουμένων ετών – όπου αποδεικνύεται πως η σημερινή κατάσταση της χώρας μας είναι τρισχειρότερη, σε σχέση με το 2010.


Τουρκικό σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου με φόντο την έρημη Αμμόχωστο

Η πρωτοβουλία της Τουρκίας να ανοίξει δίοδο προς την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου αποτελεί ταυτόχρονα παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία στα Κατεχόμενα αλλά και απόπειρα να διαμορφωθούν τετελεσμένα για διχοτόμηση


Η έρημη πόλη της Αμμοχώστου ήταν για δεκαετίες ένα σύμβολο της διαιρεμένης Κύπρου, ήδη από την εποχή της τουρκικής εισβολής του 1974. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου «Αττίλα» η πόλη εγκαταλείπεται από τους κατοίκους της και την Εθνοφρουρά υπό το βάρος των τουρκικών βομβαρδισμών, καταλαμβάνεται από τους Τούρκους στις 16 Αυγούστου 1974, περιφράσσεται και έκτοτε είναι μια «πόλη-φάντασμα».