MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

UBS: Ιδού το οικονομικό «θαύμα» της Ελλάδος, επάρατος κύκλος με χρέος στα 657 δισ. ευρώ - Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό;

Πλέον το ελληνικό χρέος έχει εκτιναχθεί... 
 
Αντιμέτωπη με σκληρές δημοσιονομικές δοκιμασίες αναμένεται να βρεθεί η ελληνική οικονομία… παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα.
 
Όσο και αν θέλουν να μας πείσουν κάποιοι, ασκώντας τη γνωστή από χρόνους τεχνική της ωραιοποιήσεως, πως το χρέος μειώνεται, η πράγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.
 
Πράγματι, σύμφωνα με τη Fitch, το χρέος της γενικής κυβέρνησης/ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει σε πτωτική πορεία, χάρη στη σταθερή ονομαστική ανάπτυξη (σ.σ. προσοχή στο «ονομαστική»), τα υπερέσοδα του προϋπολογισμού και την ευνοϊκή δομή του.
 

Ο μύθος του καλού κλίματος με την Τουρκία

Γράφει ο
Γιώργος Βενέτης
 
Η Αθήνα αισιοδοξεί  ότι στη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) των δύο χωρών που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου θα γίνει  ένα «ακόμα» βήμα στην πορεία βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας. Ποια είναι όμως τα προηγούμενα «βήματα βελτίωσης» που να δικαιολογούν την προσμονή για «ένα ακόμη βήμα»; Η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει να βλέπει το δένδρο και να αποκρύπτει το δάσος. Προβάλλεται διαρκώς στο δημόσιο διάλογο η μείωση του δείκτη παραβιάσεων στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, που πράγματι είναι ένα θετικό γεγονός. αλλά αποκρύπτεται- αποσιωπάται, ότι στη θάλασσα γίνεται επίδειξη σημαίας με την κατάσταση να έχει χειροτερέψει ακόμη και με βάση όσα ίσχυαν πριν από το σεισμό.