MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Βουλευτής ΝΔ: «Η κυβέρνηση της Τρίπολης αναπνέει με τουρκικούς πνεύμονες» - Αλλά η ΝΔ τους αναγνωρίζει!

Ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος, νομικός και αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, δήλωσε πριν λίγπο ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης στην Λιβύη (σ.σ. την οποία αναγνωρίζει η Ελλάδα ως νόμιμη κυβέρνηση της χώρας) «αναπνέει με τουρκικούς πνεύμονες».

Μα, αυτό το ξέρουν (ή έπρεπε να το ξέρουν) οι πάντες όσοι ασχολούνται με τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή είναι αναγνώστες του pronews.gr.

Ο πλανήτης στις φλόγες

Η Bridgewater είναι μεν μικρή σε παγκόσμια διάσταση, μία «σταγόνα στον ωκεανό», αλλά ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα – το ότι πολλοί άλλοι στοιχηματίζουν παρανοϊκά τεράστιες ποσότητες χρημάτων και μάλιστα με μόχλευση, τις οποίες ελάχιστοι γνωρίζουν και κανένας δεν ελέγχει. Για παράδειγμα, η Black Rock με κεφάλαια 6,2 τρις $ είναι 30 φορές μεγαλύτερη από την Bridgewater – ενώ ακόμη και το δικό της μέγεθος αποτελεί το 8% των επενδυτικών κεφαλαίων που διαχειρίζονται επαγγελματικά διεθνώς, ύψους 66 τρις $. Τα επαγγελματικά αυτά επενδυτικά κεφάλαια έχουν ανοιχτές τοποθετήσεις σήμερα ύψους 670 τρις $ – ποσόν που είναι περίπου οκταπλάσιο του παγκοσμίου ΑΕΠ! Οι τοποθετήσεις τους, τα στοιχήματα καλύτερα, ελέγχονται από μερικές χιλιάδες ανθρώπους – στις οθόνες των οποίων προβάλλονται οι ίδιες πληροφορίες, ενώ αποφασίζουν περίπου με τα ίδια κριτήρια, ακολουθώντας κάθε φορά μία άλλη τάση, μία άλλη «μόδα». Για παράδειγμα, σήμερα η πολιτική, καθώς επίσης οι προοπτικές ανάπτυξης (growth) ενός κράτους ή μίας επιχείρησης (σχεδόν καθόλου τα θεμελιώδη της μεγέθη) , αποτελούν τα βασικά κριτήρια αποφάσεων – ενώ ενδεχομένως αύριο η τάση θα αλλάξει, οπότε θα τοποθετηθούν με διαφορετικά κριτήρια, προκαλώντας όμως προηγουμένως ένα κραχ με τη μαζική, αγελαία αλλαγή της στάσης τους. Με ένα δεύτερο παράδειγμα επιλέγουν σήμερα μαζικά τα κρατικά ομόλογα, με αποτέλεσμα τα επιτόκια τους να διαμορφώνονται χαμηλά ή/και παράλογα αρνητικά – γεγονός που σημαίνει πως όταν αλλάξει η τάση, η μόδα, τα επιτόκια δανεισμού κρατών και επιχειρήσεων θα εκτοξευθούν στα ύψη, καταστρέφοντας χιλιάδες εταιρείες και δεκάδες κράτη.

Καλεντερίδης : Ξυπνήστε επιτέλους στην Αθήνα – Ο Επιτελάρχης του τουρκικού ΓΕΝ προτείνει άμεση ανακήρυξη ΑΟΖ και οριοθέτηση με Λιβύη – Φοβάται συμφωνία Ελλάδος-Αιγύπτου-Κύπρου

Η πρώτη σοβαρή προειδοποίηση που είχαμε απευθύνει στην κυβέρνηση για τη Λιβύη από τις 28 Ιουνίου 2019

Επιτελάρχης τουρκικού ΓΕΝ: Να ανακηρύξουμε ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο

Του Σάββα Καλεντερίδη

Παραθέτουμε μεταφρασμένο άρθρο του Τούρκου δημοσιογράφου TEVFİK KADAN, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Αϊντινλίκ, που απηχεί απόψεις του βαθέος κράτους.

Το άρθρο αφορά εργασία που έκανε ο Επιτελάρχης του τουρκικού ΓΕΝ, για το θέμα της ΑΟΖ της Αν. Μεσογείου και θεωρούμε ότι είναι τόσο ενδιαφέρον, που πραγματικά κάθε σχόλιο είναι περιττό.