MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Να γιατί ο Έλληνας μίσησε το διάβασμα, να γιατί τα ξέρουμε όλα…

Το σχολείο μπορεί να προσφέρει γνώσεις που να έχουν σχέση με την παραγωγή υλικών αγαθών, γνώσεις που να αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της ανθρώπινης δραστηριότητας, να παράγει στελέχη για να διοικούν την δοσμένη κοινωνία, ποιητές να την υμνούν, παπάδες να την ευλογούν. Αλλά πουθενά και ποτέ σχολείο δεν έθεσε ως στόχο του να παράγει νεκροθάφτες της κοινωνίας που το συντηρεί και θα αποτελούσε παραλογισμό να ισχυριστούμε πως το σχολείο δεν είναι πιστός υπηρέτης αυτής της κοινωνίας. 

Παίρνοντας αυτό ως δοσμένο, γίνεται φανερό πως τίποτα δε μπορεί να ειπωθεί για το σχολείο, χωρίς να γίνει πρώτα ανάλυση των οικονομικών αναγκών της κοινωνίας μέσα στην οποία αυτό λειτουργεί. Και αντιστρόφως, μελετώντας το σχολείο και τον άνθρωπο που αυτό θέλει να φτιάξει, πολλά μπορούμε να καταλάβουμε για την κοινωνία όπου λειτουργεί το σχολείο. Για όλα αυτά, για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τούτη την περίοδο και τον κάτοικο του τόπου μας, είμαστε υποχρεωμένοι να αναλύσουμε παράλληλα την οικονομία, την κοινωνία και το σχολείο της. 

Σκάνδαλα επί σκανδάλων

Το δημόσιο χρέος αυξάνεται από τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, ενώ μειώνεται από τα δημοσιονομικά (=μετά την πληρωμή των τόκων) πλεονάσματα και τις αποκρατικοποιήσεις – αν και επειδή το κράτος δεν εφαρμόζει το διπλογραφικό λογιστικό σύστημα όπως οι άλλες χώρες και υποχρεωτικά όλες οι επιχειρήσεις, είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί εάν είναι πραγματικά ή πλασματικά τα πλεονάσματα. Για παράδειγμα, όταν το κράτος δεν πληρώνει τις νέες συντάξεις, τους προμηθευτές του κοκ., τότε αυξάνονται τα πλεονάσματα του – χωρίς όμως να είναι πραγματικά, αφού δεν συμπεριλαμβάνονται οι εκάστοτε υποχρεώσεις, οπότε η διαφορά φαίνεται στα επόμενα χρόνια. 

ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ

Οκτώ χρόνια τώρα, ο ελληνικός λαός χάνει συνεχώς εισοδήματα και περιουσίες. Υφίσταται συνεχώς κατασχέσεις κάθε είδους, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, capital controls κ.λ.π., ενώ τα όποια εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία του έχουν απαξιωθεί.

Ταυτόχρονα, το ελληνικό κράτος, έχει χάσει εντελώς την εθνική του κυριαρχία, ενώ η δημόσια περιουσία έχει τεθεί υπό τη νομή των δανειστών για 100 χρόνια και έχει ο Θεός.

Και όλα αυτά για να ξεφύγει υποτίθεται η Ελλάδα από τη χρεοκοπία και να μην εξέλθει από το θεϊκό ευρώ και την ΕΕ.

Εξαντλήθηκε η Υπομονή: η Κίνα άρχισε να πωλεί το χρέος των ΗΠΑ

Κινέζος αστυνομικός στο Πεκίνο. Φωτογραφία αρχείου

Μόσχα, 20 Σεπτεμβρίου -RIA Novosti, Ναταλία Dembinskaja. Η Κίνα μείωσε τις επενδύσεις της στο Αμερικανικό χρέος κατά 7.700.000.000 στο ελάχιστο τους τελευταίους έξι μήνες. Παρά τη σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον, το Πεκίνο παραμένει ο μεγαλύτερος αλλοδαπός κάτοχος τίτλων του Υπουργείου Οικονομικών-περισσότερο από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Εάν η Κίνα θα πάει σε μια μεγάλης κλίμακας επανεγκατάσταση του θησαυροφυλακίου της και τι απειλεί την Αμερικανική οικονομία-στο υλικό της του Novosti 

Επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο ο πυρηνικός πόλεμος

Κώστας Γρίβας 

Εδώ και μερικά χρόνια βρίσκεται υπό εξέλιξη μια κοσμογονικών διαστάσεων μετάλλαξη του διεθνούς συστήματος, η οποία θα κυοφορήσει ένα νέο κόσμο. Ορισμένες από τις κρίσιμης σημασίας αλλαγές που συντελούνται παγκοσμίως είναι η οικονομική, τεχνολογική και στρατιωτική άνοδος της Κίνας, η μετατροπή του πλανητικού συστήματος σε πολυπολικό, η τήξη των αρκτικών πάγων, η δημιουργία ενός πρωτοφανούς δυναμικής σινορωσικού άξονα και μια σειρά από άλλες.