MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Αυτοκαταστροφικοί “πρωταθλητές” σε κατά φαντασίαν “πρωτάθλημα”… ΚΟΡΟΪΔΙΑ για το φυσικό αέριο

Το “Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών” είναι ένας θεσμός που βοηθά να διακρίνει κανείς ποιες είναι οι τάσεις σε τομείς πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Συμμετέχουν πολιτικοί πρώτης γραμμής και επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι φωτίζουν τις εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό, η συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, με αντικείμενο τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ελλάδα, ήταν λογικό να τραβήξει την προσοχή. Κυρίως υπό την οπτική γωνία του μέλλοντος των ερευνών για υδρογονάνθρακες στον ελλαδικό χώρο.


Η ρητορική του υπουργού κινήθηκε στο πλαίσιο των εξαγγελιών της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την “πράσινη οικονομία”, με επίκεντρο την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα χρηματοδοτήσει σε μεγάλο βαθμό τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Δηλαδή, το γνωστό αφήγημα για την επίτευξη “ενεργειακή μετάβαση με στόχο τις μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι το 2050». Υλοποιούμε «ένα από τα πλέον φιλόδοξα κλιματικά σχέδια της Ευρώπης”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Πρώτη σε ανεργία στην Ευρώπη η Ελλάδα επί Κ.Μητσοτάκη: Το κυβερνητικό lockdown στοίχισε την δουλειά σε 1 ανά 2 Έλληνες!

Ελάχιστα επηρεάστηκε η Σουηδία


«Καμένη γη» είναι η Ελλάδα μετά το lockdown, καθώς χιλιάδες πολίτες έχασαν τη δουλειά τους εν μέσω πανδημίας.


Όπως αναφέρει η έρευνα του Eurofound πάνω από το 20% των Ελλήνων έχασε την εργασία του εξαιτίας του κυβερνητικού lockdown, ποσοστό που είναι το χειρότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έρευνα του Eurofound εστιάζει στις επιπτώσεις της πανδημίας στην πρώτη φάση της (άνοιξη του 2020), στην δεύτερη φάση (καλοκαίρι του 2020) και πλέον δημοσιεύονται τα συνολικά αποτελέσματα, τα οποία περιλαμβάνουν την τρίτη φάση (άνοιξη του 2021).

Ο Θάνατος του Εμποράκου – Στατιστικά επιβίωσης των μικρομεσαίων

Από την πρώτη έξαρση της πανδημίας, οι κυβερνήσεις ανά την υφήλιο σπεύδουν να εφαρμόσουν μέτρα απομόνωσης και εγκλεισμού του γενικού πληθυσμού, με τίμημα όμως την καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Έως τις αρχές Ιουνίου του 2020 τουλάχιστον 100.000 επιχειρήσεις οδηγούνται σε οριστική παύση λειτουργίας στις ΗΠΑ και κατά την διάρκεια του Αυγούστου διακόπτουν την λειτουργία τους άλλες 163.735, μέγεθος αυξημένο κατά 23% έναντι του αντίστοιχου του Ιουλίου.


Επιπλέον στα μέσα Σεπτεμβρίου, το 60% των αναστολών έχει πλέον μόνιμο χαρακτήρα, δηλαδή οι επιχειρήσεις δεν πρόκειται να επανέλθουν, λόγω πτώχευσης σε λειτουργία. Το θέμα των μικρομεσαίων αποτελεί ίσως το σοβαρότερο που αντιμετωπίζει η νέα αμερικανική κυβέρνηση, κυρίως λόγω του ότι το 99,9% των επιχειρήσεων στην χώρα χαρακτηρίζονται μικρομεσαίες και απασχολούν το 47,3% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα.