MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Πουλάει τρέλα η κυβέρνηση για τον «πάτο» στην λίστα για την ελευθερία του Τύπου

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Ακόμα μία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Άκη Σκέρτσο, εξελίχθηκε σε προεκλογική διαφήμιση της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, μία μέρα μετά την έκθεση - κόλαφο για τη χώρα μας από τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) για την ελευθερία του Τύπου, που μας κατατάσσουν στη θέση 107 παγκοσμίως, τελευταίοι και με διαφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
 
«Πώς γίνεται χώρες με στρατιωτικά και αυταρχικά καθεστώτα να σημειώνουν καλύτερη θέση από μία δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα. Πρέπει να απαντήσει η οργάνωση για το πως προκύπτουν αυτά τα αποτελέσματα, που θεωρώ δεν αντιστοιχούν στην κατάσταση στην Ελλάδα» διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης, που έχει εκτεθεί πολλαπλά εξαιτίας των παρακολουθήσεων δημοσιογράφων, της μειωμένης αξιοπιστίας κρατικών ΜΜΕ και της συγκέντρωσης της πλειονότητας των Μέσων σε λίγους επιχειρηματίες.
 

Ο κύκλος της καταστροφής και η παγίδα χρέους

Τον Ιανουάριο του 2022, όταν η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου φθάνει το 1% και του αναλόγου γερμανικού -0,5%, δημοσιοποιούνται οι πρώτες προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που εγκυμονεί η άνοδος του πληθωρισμού για την αγορά των ομολόγων και της ανάλογης των μετοχών.
 
Οι εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις, αυξάνουν τις αποδόσεις των ομολόγων, προκαλώντας υποαξίες, οπότε επαγωγικά πλήττονται οι μετοχές, λόγω της αύξησης της εκπτωτικής παραμέτρου στα μερίσματα. Παράλληλα οι υποαξίες των τίτλων του δημοσίου (τιμές κάτω από το άρτιο) καταστρέφουν τον θεωρούμενο παράδεισο ασφαλείας τους, στραγγαλίζοντας την ρευστότητα των επενδυτών. 

Για οικονομική καταστροφή στις ΗΠΑ προειδοποιεί η διοίκηση Μπάϊντεν αν δεν βρεθεί λύση για το δημόσιο χρέος

Φωτογραφία EUROKINISSI
Η αμερικανική προεδρία, εν μέσω του μπραντεφέρ στο οποίο έχει αποδυθεί με τη Ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση για το δημόσιο χρέος, προέβλεψε  οικονομική καταστροφή σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αναγκαστούν να κηρύξουν στάση πληρωμών για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
 
Σύμβουλοι του προέδρου Τζο Μπάιντεν για οικονομικά ζητήματα υπολογίζουν πως εάν η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στην κόσμο πάψει για μεγάλο διάστημα να αποπληρώνει τις οφειλές της, θα χάσει πάνω από 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και θα δει το ΑΕΠ της να κάνει βουτιά 6% και πλέον.
 

Τι αναφέρει ελληνική επιστολή στον ΟΗΕ για το Τουρκολιβυκό μνημόνιο – Αργοπορημένη απάντηση

Η Αθήνα απάντησε, με σχετική καθυστέρηση, στις αιτιάσεις της Λιβύης σχετικά με τα όρια των θαλασσίων ζωνών της, όπως αυτά αποτυπώθηκαν σε ρηματική διακοίνωση της κυβέρνησης της Τρίπολης προς το Κάιρο. Με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον Οργανισμό, Ευάγγελος Σέκερης καταγράφει τις ελληνικές αιτιάσεις και θέσεις για το όλο θέμα.
 
Με την επιστολή υπ’ αριθμόν Α/77/865, ο κ. Σέκερης σημειώνει ότι «τα υποτιθέμενα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Λιβύης παραβιάζουν την Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) όπως οριοθετείται, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, από τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου σχετικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, που υπογράφηκε στις 6 Αυγούστου 2020».
 

Θέμα χρόνου το τραπεζικό χάος: Η τραπεζική κατάρρευση του 2023 είναι πλέον επίσημα μεγαλύτερη από την τραπεζική κατάρρευση του 2008

Ναι, διαβάσατε σωστά τον τίτλο. 
Συλλογικά, οι τρεις μεγάλες τράπεζες που κατέρρευσαν το 2023 είχαν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία από ό,τι και οι 25 τράπεζες που κατέρρευσαν το 2008.
 
Τίτλοι τέλους για την First republic με περιουσιακά στοιχεία 290 δισεκατομμύρια δολάρια.
 
Δυστυχώς, η τραπεζική κατάρρευση του 2023 απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει.
Έχουμε ακόμη οκτώ μήνες για να ολοκληρωθεί αυτό το έτος, και πολλές περισσότερες τράπεζες βρίσκονται επί του παρόντος στο χείλος της καταστροφής. Τα στελέχη αυτών των τραπεζών μας λένε να μην ανησυχούμε, αλλά φυσικά στελέχη της First Republic εξέδωσαν παρόμοιες διαβεβαιώσεις μόλις την περασμένη εβδομάδα. Προσωπικά, είχα ακούσει ότι η First Republic υποτίθεται ότι είχε αρκετά αποθέματα για να συνεχίσει για μήνες. Αλλά αυτό ήταν ψέμα.
 

Αφρικανική δημοκρατία η Ελλάς, νοθευμένες οι εκλογές, κουρελόχαρτο το Σύνταγμα, επίορκοι δικαστές, απαθής κοινωνία

Η Ελλάδα βρίσκεται σε επικίνδυνο δρόμο… το Σύνταγμα καταλύθηκε η αντιπροσωπευτική δημοκρατία καταρρέει και η κοινωνία λοβοτομημένη παρακολουθεί απαθής την σήψη και παρακμή…
 
Τα όσα συμβαίνουν στην ελληνική – σχήμα λόγου – δημοκρατία δεν έχουν προηγούμενο…
 
Πρώτη φορά στα χρονικά όπου καταλύεται η δημοκρατία με δημοκρατικό τρόπο…

Δικαστές παίρνουν εντολές από την κυβέρνηση να κόψουν όλα τα μικρά δεξιά κόμματα και ειδικά το Εθνικό κόμμα Έλληνες που ελάμβανε στις δημοσκοπήσεις 4% με 5%.