MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

“Η Ελλάδα πίεσε την Κύπρο να μη θέσει βέτο στη Σύνοδο της ΕΕ” λέει ο Ι.Μάζης

Ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Kontra υποστήριξε ότι η Ελλάδα πίεσε την Κύπρο να μην θέσει βέτο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και χαρακτήρισε ελλιπείς τις πιέσεις της Αθήνας για κυρώσεις.


“Να αλλάξουν ράφτη αυτοί που μιλούν για στενό κορσέ” , είπε ο κ.Μάζης, ο οποίος τόνισε ότι εφόσον επιτρέψουμε στο Oruc Reis να κάνει έρευνες μερταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων, τότε “απεμπολούμε το κυριαρχικό μας δικαίωμα για επέκταση”.

Σύγκριση Βιομηχανίας Ελλάδας και Τουρκίας

Η Τουρκία λειτουργεί ως παραγωγική βάση για πολλές βιομηχανίες παρέχοντας χαμηλότερου κόστους εργατικό δυναμικό, αδασμολόγητη πρόσβαση δίπλα στην ΕΕ αλλά χωρίς να υπόκειται στους Ευρωπαϊκούς περιορισμούς, τουλάχιστον όχι στον ίδιο βαθμό με τα πλήρη μέλη της ΕΕ.


Ανάλυση

του Παναγιώτη Χατζηπλή

Σημαντικά βιομηχανικά προϊόντα της Τουρκίας είναι: αυτοκίνητα, ηλεκτρικές συσκευές/ηλεκτρονικά, χάλυβας, πλοία (ναυπήγηση). Αυτά βοηθούν και στην ανάπτυξη αμυντικής βιομηχανίας. Επίσης υφάσματα και ρούχα (κλωστοϋφαντουργία) και τρόφιμα.

Θα παραθέσουμε μερικά στοιχεία για αυτούς τους κλάδους αντιπαραβάλλοντας τα με την κατάσταση στην Ελλάδα.