MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Adecco: 1 στους 3 Έλληνες αναζητά εργασία στο εξωτερικό.

Σταθερά ανοδική τάση για την αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό καταγράφεται στην έρευνα της Adecco Ελλάδας, με τίτλο "Απασχολησιμότητα στην Ελλάδα 2017 - Αποτύπωση της γνώμης εργαζομένων και υποψηφίων για την αγορά εργασίας".

Για τρίτη συνεχή χρονιά, η Adecco παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας με τίτλο "Η Απασχολησιμότητα στην Ελλάδα". Τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι και οι υποψήφιοι την κατάσταση στην αγορά εργασίας το 2017, ενώ καταγράφουν τις τάσεις της κοινής γνώμης σχετικά με το θέμα της απασχολησιμότητας την τελευταία τριετία (2015-2017).

Ο ορισμός της αποχαύνωσης

Οι Έλληνες, από το 2010 και μετά, παρακολουθούν με απόλυτη ψυχραιμία την κηδεία τους, χωρίς να αντιδρούν καθόλου σαν να μην πρόκειται για τους ίδιους, αλλά για κάποιους άλλους – έχοντας αλλοτριωθεί από τις ανόητες ενοχές και τους αδικαιολόγητους φόβους τους.

«Η κυλιόμενη χρεοκοπία θα συνεχίζεται, η χώρα θα λεηλατείται, οι συντάξεις και οι μισθοί θα μειώνονται, οι φόροι θα αυξάνονται, οι γάζες στα νοσοκομεία θα είναι είδος πολυτελείας, η ινσουλίνη, η βενζίνη και το χαρτί υγείας επίσης, ενώ οι Έλληνες θα φοβούνται όλο και περισσότερο τη σύγκρουση – σκύβοντας κάθε φορά το κεφάλι« (πηγή).

Η εικονική μείωση της ανεργίας

Ένα από τα βασικά τρικ της κυβέρνησης στην προσπάθεια «εξυγίανσης» των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών είναι η κατά το δοκούν χρήση οικονομικών δεικτών. Τελευταία παραδείγματα η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κ.Ζαχαριάδη για την επίτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ(1) στη μείωση της ανεργίας της τελευταία διετία και οι δηλώσεις της Αν.Υπουργού Εργασίας Ρ.Αντωνοπούλου για 256 χιλ νέες θέσεις εργασίας με κυβέρνηση Ας δούμε όμως κατά πόσο η μείωση της ανεργίας την τελευταία 2ετία και οι νέες θέσεις εργασίας με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχαν θετική επίδραση 1)στα εισοδήματα των εργαζόμενων και 2)στις εργασιακές τους σχέσεις. 

Μνημονιακές θυσίες υψηλού κόστους

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από την ανεργία. Όσοι την βιώνουν το γνωρίζουν καλά, για τους υπόλοιπους απλά ο φόβος ότι ίσως βρεθούν σε ανάλογη θέση τους δημιουργεί ανησυχία, όμως το πρόβλημα αγγίζει όλους είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Άποψη

Η μεγαλύτερη και πιο ουσιώδης παράπλευρη απώλεια των προγραμμάτων αντιμετώπισης της κρίσης χρέους είναι η ανεργία.

Η αγορά εργασίας στην ζώνη του ευρώ αλλά και στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή ένωση χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά, τα οποία παίρνουν διαστάσεις κοινωνικής αποσύνθεσης στις ηλικίες των νέων.

ΠΩΣ ΤΑ ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΑ ΜΜΕ ΕΓΚΛΩΒΙΖΟΥΝ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ

Όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων, παρακολουθώ με προσοχή τον τρόπο που τα ολιγαρχικά ΜΜΕ καταφέρνουν να εγκλωβίσουν το μυαλό του Έλληνα και να τον κρατούν δέσμιο των δικών τους συμφερόντων.

Όλοι θα έχετε προσέξει το εξής: Τα παπαγαλάκια των ολιγαρχικών ΜΜΕ πλειοδοτούν σε λαϊκισμό σε σχέση με όλους εμάς που γράφουμε εδώ μέσα. Θα έχετε παρακολουθήσει ότι αυτά τα παπαγαλάκια είναι εκείνα που πρώτα και με "αγανάκτηση" υποτίθεται ότι καταγγέλλουν την κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα και οι Έλληνες, που βρίσκονται οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι φορολογούμενοι, οι μικρομεσαίοι κ.λ.π. και είναι εκείνα που δήθεν κόπτονται για το συμφέρον και το καλό των πολιτών.

Γκιστάβ Λε Μπον: Η ψυχολογία του όχλου και ο ρόλος των δημαγωγών στις επαναστάσεις

Ο ρόλος του λαού στάθηκε ο ίδιος σ' όλες τις επαναστάσεις. Δεν είναι ποτέ ο λαός εκείνος, που συλλαμβάνει την ιδέα των επαναστάσεων, ούτε εκείνος που τις καθοδηγεί. Η δράση του κατευθύνεται από τους δημαγωγούς. Μόνον όταν τα άμεσα συμφέροντά του βλάπτονται, βλέπει κανείς, τμήματα του λαού να επαναστατούν αυθόρμητα. Ένα κίνημα επίσης εντοπισμένο αποτελεί μια απλή στάση.

Η επανάσταση είναι εύκολη, όταν οι δημαγωγοί εξασκούν μεγάλη επιρροή στον λαό. Οι νέες όμως ιδέες διεισδύουν στις λαϊκές μάζες με μια εξαιρετική βραδύτητα.