MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

Κοινωνική αλλαγή και δημοσιογραφία των πολιτών

Φωτεινή Μαστρογιάννη

Η δημοσιογραφία των πολιτών δίνει φωνή στους απλούς ανθρώπους και ως εκ τούτου, εκπληρώνει μία βασική προϋπόθεση της κοινωνικής αλλαγής.
 
Οι πολίτες δεν είναι πλέον παθητικοί καταναλωτές ειδήσεων αλλά αντίθετα, αρκετές φορές, είναι αυτοί που διανέμουν ειδήσεις σε πολλούς ανθρώπους με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιστολογίων κτλ προσπερνώντας τα παραδοσιακά ΜΜΕ.
 
Η δημοσιογραφία των πολιτών δεν είναι απλώς συμμετοχική επικοινωνία ενώ η κοινωνική αλλαγή δεν αφορά μόνο ποιος μιλά και εάν οι πολίτες έχουν ευκαιρίες να μιλήσουν γενικά αλλά εάν μπορούν οι φωνές τους να ακουστούν στις συζητήσεις και στις αποφάσεις που λαμβάνονται για τις κοινές υποθέσεις.
 
Η δημοσιογραφία των πολιτών παρέχει «ορατότητα» σε κοινωνικά προβλήματα που δεν θα είχαν σε διαφορετική περίπτωση. Πλέον η επαγγελματική δημοσιογραφία δεν διαδραματίζει τον ρόλο του ενδιάμεσου που ενημερώνει το κοινό σχετικά με το τι είναι και δεν είναι είδηση. Ο εμπλουτισμός με ειδήσεις που αφορούν την κοινωνία βοηθά στη διεύρυνση της ενημέρωσης και της γνώσης του κοινού, διαμορφώνει τη δημόσια ατζέντα αλλά και πληροφορεί τη δημόσια συζήτηση σχετικά με τις κρατικές πολιτικές που πρόκειται να εφαρμοσθούν.
 

Σ. Καλεντερίδης: Αλλοίωση περιοχών της Αττικής με αρχαιολογική σημασία για να χτιστούν τζαμιά.

Ο Σάββας Καλεντερίδης στο «Point Zero».
 
Στη διαδικτυακή εκπομπή «Point Zero» και στον Λάμπρο Καλαρρύτη, μίλησε ο συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής, κ. Σάββας Καλεντερίδης.
 
Στην αρχή ο κ. Καλεντερίδης απάντησε στην ερώτηση για το τι προτίθεται να κάνει ο Ερντογάν στις τουρκικές εκλογές του 2023, αφού σύμφωνα με δημοσιεύματα έχει εξοπλίσει με 100.000 τυφέκια μέλη του κόμματος του, και τα μηνύματα που στέλνει είναι ότι δεν πρόκειται να παραδώσει ομαλά την εξουσία. Είπε χαρακτηριστικά ότι ο Ερντογάν δεν έχει άλλα πολιτικά χαρτιά να παίξει και η φθορά του δεν αντιστρέφεται.
 

Καταγγελίες-σοκ από τους κατοίκους της Εύβοιας: «Οι φωτιές είναι βαλτές - Βρήκαμε χιλιάδες γκαζάκια»

( John.k - Ο Κ. Μητσοτάκης και όλη η «αντιπολίτευση» , καήκανε στις στάχτες της Εύβοιας )
 
«Δεν υπάρχουν αναζωπυρώσεις, είναι εστίες βαλτές! - Μας παράτησαν στην τύχη μας»

Συνεχίζεται η οργή των πολιτών στην Εύβοια, οι οποίοι βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από την πύρινη λαίλαπα, και με την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού μέχρι στιγμής να παραμένει ανεπαρκής.

Πολλοί από αυτούς μάλιστα προχωράνε σε συνταρακτικές καταγγελίες, αναφέροντας πως οι φωτιές είναι στημένες και ότι οι αναζωπυρώσεις στην ουσία «δεν υπάρχουν, αλλά είναι βαλτές», καθώς έχουν βρεθεί χιλιάδες γκαζάκια μέχρι στιγμής, που αποδεικνύουν ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού!