MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Νότης Μαριάς: Η κυβέρνηση ψήφισε στο Συμβούλιο της ΕΕ αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

WFranz / Pixabay
Με εντολή Μέρκελ και Γερμανικής Προεδρίας αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης


Η κυβέρνηση υπερψήφισε στο Λουξεμβούργο στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 13 Οκτωβρίου 2020 την Απόφαση 2020/1512 του Συμβουλίου της ΕΕ που καλεί τα κράτη της ΕΕ σε μεταρρυθμίσεις των συνταξιοδοτικών συστημάτων με μέτρα παράτασης του επαγγελματικού βίου, όπως η αύξηση της πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η Απόφαση 2020/1512 του Συμβουλίου της ΕΕ δημοσιεύθηκε ήδη στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ στις 19 Οκτωβρίου 2020 (L 344/22)

Και όλα αυτά ενώ ο Γιάννης Βρούτσης δήλωσε στις 29 Νοεμβρίου ότι «δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε να μεταβληθεί κανένα όριο ηλικίας συνταξιοδότησης».

Λαγός η Έκθεση Πισσαρίδη

Το τριπλό πλήγμα – Σε ζόμπι εξελίσσεται η ελληνική οικονομία

Από την εποχή των Μνημονίων, η ελληνική οικονομία ήταν υποχρεωμένη μέχρι το 2022 να παράγει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και στη συνέχεια, μέχρι το 2060, 2,2%. Η πανδημία ανέστειλε την εκπλήρωση αυτής της ελληνικής υποχρέωσης, όπως και άλλες γενικές δημοσιονομικές υποχρεώσεις όλων των κρατών-μελών. Η "ανάσα" αυτή, ωστόσο, είναι πανάκριβη, αφού τα lockdown έχουν γονατίσει όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Αυτό ισχύει περισσότερο για την ελληνική, η οποία είναι ευάλωτη. Οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι αναμφίβολα σημαντικοί και υπό προϋποθέσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως ευκαιρία. Υπάρχουν, όμως, μεγάλες αμφιβολίες για την ικανότητα της κυβέρνησης και του κράτους ευρύτερα να διοχετεύσει τους πόρους εκεί που πραγματικά θα τροφοδοτήσουν μία αναπτυξιακή δυναμική. Είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να διοχετευθούν σε λάθος κατεύθυνση είτε λόγω των οδηγιών της ΕΕ, που είναι προσαρμοσμένες στις γερμανικές εξαγωγικές ανάγκες, είτε λόγω της διαπλοκής με εγχώριους ολιγάρχες.