MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Στην ελευθερία του τύπου κυνηγάμε να φτάσουμε την Τανζανία

του Μιχάλη Χαιρετάκη

Η ελευθερία του τύπου στη μνημονιακή Ελλάδα είναι ένα απο τα πιό σύντομα ανέκδοτα. 

Ο επαγγελματίας δημοσιογράφος τις περισσότερες φορές έχει να επιλέξει μεταξύ της μακρόχρονης ανεργίας και της συμμετοχής του σε άθλια μέσα ενημέρωσης και υπογραφής σε άρθρα που δεν τον τιμούν και αποτελούν ντροπή για την καριέρα του. 

Το καρτέλ και η κερδοσκοπία στον αγροτικό κλάδο

Η δημιουργία ολιγοπωλίων στο χώρο, καθώς επίσης η ραγδαία αύξηση της χρηματοπιστωτικής ληστείας, θα προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στον πλανήτη, ειδικά στις αναδυόμενες οικονομίες, καθώς επίσης στα πιο αδύναμα εισοδηματικά στρώματα – το θλιβερό παράδειγμα της Βενεζουέλας. 

«Μία άλλη μορφή κοινωνικού αποκλεισμού είναι η αγορά τεραστίων εκτάσεων γης παγκοσμίως από τις πολυεθνικές, με στόχο την εκμετάλλευση του υπεδάφους, καθώς επίσης την παραγωγή γεωργικής ενέργειας – γεγονός που σημαίνει ότι, εκατομμύρια άνθρωποι στις χώρες του «τρίτου κόσμου» αδυνατούν πλέον να τραφούν και πεθαίνουν«.

Στοιχεία σοκ: Τα μνημόνια «βύθισαν» τη χώρα - Η φτώχεια «κυκλώνει» έναν στους τρεις Έλληνες

Ζοφερή είναι η εικόνα που αποτυπώνεται για την Ελλάδα, σε έκθεση της Κομισιόν σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα στην Ευρωζώνη. 

Με βάση στοιχεία του 2015, καταδεικνύεται ότι ο κίνδυνος φτωχοποίησης των πολίτων στην Ελλάδα, είναι ο μεγαλύτερος σε όλη τη Ευρωζώνη. 

Γαλλία, η αντεπίθεση του συστήματος

Ο κορυφαίος στόχος του γαλλικού κατεστημένου που παρουσιάζεται με ένα νέο προσωπείο, είναι να κερδίσει τους ψηφοφόρους από τη δεξιά πτέρυγα των αριστερών, έως την αριστερή πτέρυγα των δεξιών – οδηγώντας τη χώρα στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και περιορίζοντας τον κίνδυνο εξόδου της από το ευρώ.

«Ο E. Macron, ο οποίος παρουσιάζεται ως ο καινούργιος πολιτικός, χωρίς παρελθόν και χωρίς διασυνδέσεις, ενσωματώνει τόσο με το πρόσωπο του, όσο και με το περιβάλλον του, τη συμπαγή γραμμή της κρατικής αριστοκρατίας, καθώς επίσης της υψηλού επιπέδου χρηματοπιστωτικής ελίτ: με λίγα λόγια, το «σύστημα».