MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Η ενεργειακή αυτοκτονία της ΕΕ

Είναι φανερό πως η ΕΕ που δεν είναι ούτε στρατιωτική, ούτε ενεργειακή υπερδύναμη, ενώ ευρίσκεται υπό διάλυση, εφαρμόζει μία αυτοκτονική ενεργειακή πολιτική – μη έχοντας καν προειδοποιήσει τους Πολίτες της για το τεράστιο κόστος της αμφιλεγόμενης πράσινης μετάβασης, από επί μέρους κράτη που ευρίσκονται στα όρια της δημόσιας και ιδιωτικής χρεοκοπίας. Ακόμη και οι ισχυρές χώρες της δε, όπως η Γερμανία, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα όσον αφορά την εφοδιαστική τους αλυσίδα – με αποτέλεσμα η ανάκαμψη τους από την κρίση της πανδημίας που ασφαλώς δεν αποτελεί παρελθόν, να είναι εξαιρετικά «ισχνή». Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις, το ΑΕΠ της Γερμανίας θα αυξηθεί μόλις κατά 2,5% το 2021 – καθώς επίσης κατά 3,7% το 2022, από 5,1% που προβλεπόταν στο παρελθόν. Με δεδομένη λοιπόν τη γεωπολιτική αλλαγή της Ρωσίας, η ΕΕ θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύσκολες καταστάσεις, από πολλές διαφορετικές πλευρές – κάτι που θα προκαλούσε μεγάλες κοινωνικές αναταραχές και εξεγέρσεις, με απρόβλεπτα αποτελέσματα.


Η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη αυτοκαταργείται για χάρη της παγκοσμιοποίησης

 
Ο νεοφιλελεύθερος κ. Μητσοτάκης είναι γνήσιος γκλομπαλιστής, γνήσιος οπαδός της παγκοσμιοποίησης, πιο πολύ μάλλον και από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Το πολιτικό δίπολο «Αριστερά – Δεξιά» και οι διάφορες παραφυάδες του, με βάση το οποίο γινόταν στο παρελθόν η ένταξη των μαζών στην πολιτική, δεν υπάρχει στην πραγματικότητα σήμερα ή τουλάχιστον δεν υπάρχει στην ίδια έκταση και με την ίδια ένταση του παρελθόντος εντός του εθνικού κράτους. Σήμερα τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το νέο δίπολο «ΠαγκοσμιοποίησηΈθνος Κράτος».

Γιατί αυξήθηκε το ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα

Η τελευταία (27 Δεκεμβρίου) έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) αναλύει στο Α΄μέρος της τις επιπτώσεις, αλλά και τα αίτια της υπέρογκης αύξησης του ενεργειακού κόστους στην οικονομία τόσο στην πατρίδα μας, όσο και διεθνώς, ενώ επικεντρώνεται όπως είναι φυσικό στα του οίκου μας.


Στις συμπερασματικές παρατηρήσεις του ΚΕΠΕ (το οποίο στο επόμενο δεύτερο μέρος της έκθεσης, θα αναλύσει τους κλάδους στους οποίους διαχέεται η κρίση) αναφέρεται ότι στην ανάλυση δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν μόνον οι τεχνικές συνθήκες παραγωγής της ελληνικής οικονομίας, αλλά και οι κοινωνικές συνθήκες, ενώ έγινε λεπτομερής καταγραφή της εξέλιξης του ενεργειακού κόστους στη χώρα.

Η Ευρώπη αλλάζει! "Μπουρλότο" κι από Ρουμανία μετά την Πολωνία στα θεμέλια της ΕΕ

Η Ρουμανία, όπως και η Πολωνία πριν από αυτήν, έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου έναντι του εθνικού δικαίου


Μια μια οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέτουν τα όρια τους απέναντι στην κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια αμφισβητώντας τον δεσμό της ΕΕ.

Μετά την Πολωνία η οποία έχει μακρά αντιπαράθεση με τα ευρωπαϊκά όργανα ήρε η σειρά της Ρουμανίας.

Υπενθυμίζεται πως η Πολωνία όπως γράφαμε πρόσφατα κατηγόρησε τη Γερμανία ότι "προσπαθεί να δημιουργήσει ένα Τέταρτο Ράιχ, υποστηρίζοντας ότι εκμεταλλεύεται την Ευρωπαϊκή Ένωση για να στερήσει την κυριαρχία από άλλα έθνη και να τα εξαναγκάσει σε μια σύγχρονη μορφή «δουλοπαροικίας».