MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Η Ευρώπη αλλάζει! "Μπουρλότο" κι από Ρουμανία μετά την Πολωνία στα θεμέλια της ΕΕ

Η Ρουμανία, όπως και η Πολωνία πριν από αυτήν, έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου έναντι του εθνικού δικαίου


Μια μια οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέτουν τα όρια τους απέναντι στην κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια αμφισβητώντας τον δεσμό της ΕΕ.

Μετά την Πολωνία η οποία έχει μακρά αντιπαράθεση με τα ευρωπαϊκά όργανα ήρε η σειρά της Ρουμανίας.

Υπενθυμίζεται πως η Πολωνία όπως γράφαμε πρόσφατα κατηγόρησε τη Γερμανία ότι "προσπαθεί να δημιουργήσει ένα Τέταρτο Ράιχ, υποστηρίζοντας ότι εκμεταλλεύεται την Ευρωπαϊκή Ένωση για να στερήσει την κυριαρχία από άλλα έθνη και να τα εξαναγκάσει σε μια σύγχρονη μορφή «δουλοπαροικίας».

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας της 7ης Οκτωβρίου 2021 για ένα ενδεχόμενο «Polexit» ήταν καταλυτική. Με ευρύτατη πλειοψηφία (12 προς 2) όχι μόνον αποφάσισε ότι το Εθνικό Δίκαιο –και, συγκεκριμένα, το Σύνταγμα της Πολωνίας– υπερέχει του Ευρωπαϊκού Δικαίου, ακόμη και του πρωτογενούς. Αλλά και πρότεινε στην Κυβέρνηση της Πολωνίας την οργάνωση ενός είδους ειδικού συστήματος δικαστικού ελέγχου των ρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Έννομης Τάξης από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας, σε ό,τι αφορά την «συμφωνία» τους με το Σύνταγμα της Πολωνίας!

Η Κομισιόν έστειλε ειδοποίηση στην πολωνική κυβέρνηση, η οποία έχει προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει. Η διαδικασία επί παραβάσει θα οδηγήσει σε παραπομπή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να φθάσει μέχρι την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

Τώρα έρχεται το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας που
έκρινε ότι μια απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να τροποποιηθεί πρώτα το σύνταγμα της χώρας.

Αυτό σημαίνει ότι η Ρουμανία, όπως και η Πολωνία πριν από αυτήν, έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου έναντι του εθνικού δικαίου.

Romania’s Constitutional Court has ruled that a decision by the EU’s top court ECJ cannot be applied without first amending the country’s constitution.

This means that Romania, like Poland before it, has called into question the primacy of European law over national law. pic.twitter.com/4xOoyEQCOV— Visegrad 24 🇨🇿🇭🇺🇵🇱🇸🇰 (@visegrad24) December 26, 2021

 

Πηγή : https://www.pentapostagma.gr












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου