MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Ιστορικό Εξάπλωσης του Κορονοϊου στην Ευρώπη

Περί τα μέσα Φεβρουαρίου λαμβάνει χώρα η εβδομάδα μόδας του Μιλάνου (Milan Fashion Week, Φεβ 18–24 2020) με επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο και από όπου προήλθαν και κάποια από τα πρώτα περιστατικά στην Ελλάδα. Επίσης στις 19 Φεβρουαρίου γίνεται στο Μιλάνο και ο ποδοσφαιρικός αγώνας Αταλάντα-Βαλένσια (όπου βρεθήκαν στο γήπεδο μεγάλος αριθμός Ιταλών από το Μπέργκαμο και Ισπανών. Ένας αγώνας βόλεϊ θεωρείται ότι μόλυνε σχεδόν το μισό πληθυσμό ενός Εσθονικού νησιού 33.000 κατοίκων το Σααρεμαα. Το ματς Αταλάντα- Βαλένσια θεωρείται κρίσιμο γεγονός. Όπως και μια διαδήλωση για την ημέρα των γυναικών στις 8 Μαρτίου στην Μαδρίτη. Εκτός αυτού να πούμε ότι στην Μαδρίτη υπάρχουν και πολλοί Κινέζοι τουλάχιστον δάσκαλοι αλλά και au-pair αφού τα Κινεζικά θεωρούνται γλώσσα της μόδας. Παιδιά.. η τέλεια οδός διασποράς! Αυτό δεν συζητιέται πολύ νομίζω. Όπως και το μέγεθος της Κινεζικής κοινότητας στην Ισπανία όπως και στην Ιταλία.

Οι Γερμανοί απειλούν ανοιχτά την Ε.Ε. αν δεν δεχθεί τη δικαστική τους απόφαση για τα ομόλογα της ΕΚΤ

Ο δικαστής Πέτερ Χούμπερ δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει
να θεωρεί τον εαυτό της «Άρχοντα του Σύμπαντος».
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής
με την Αγκελα Μέρκελ στο να ομιλεί κα τον
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να παρακολουθεί. EPA/CLEMENS BILAN
Η απόφαση γερμανικού δικαστηρίου, που θέτει στο στόχαστρό της το πρόγραμμα-ναυαρχίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη στήριξη της οικονομίας, πυροδοτεί πολιτική κρίση στη Γερμανία, σημειώνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters. 

Σε συνεντεύξεις του σε δύο εφημερίδες, μέλος του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, που την προηγούμενη εβδομάδα στόχευσε κατά του προγράμματος αγορών ομολόγων της ΕΚΤ, δήλωσε ότι η όποια νομική ενέργεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι της Γερμανίας θα «αποδυνάμωνε ή θα έθετε σε κίνδυνο» το μπλοκ μακροπρόθεσμα. 

Σχέδιο «δούρειος ίππος» της Τουρκίας στο Αιγαίο

Γράφει ο Άγγελος Αλ. Αθανασόπουλος 

Η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου (κυρίως) και των Δωδεκανήσων είναι το επόμενο μέτωπο που προετοιμάζει η Αγκυρα στη διμερή αντιπαράθεσή της με την Ελλάδα. Επειτα από τη μεθοδική προσπάθεια διαμόρφωσης ενός θεωρητικού μοντέλου επί του οποίου στήριξε τις διεκδικήσεις της στις θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου – με αποκορύφωμα το, νομικά έωλο, Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψε με την Τρίπολη – η Αγκυρα «έχει επιστρέψει» στο Αιγαίο «με αιχμή του δόρατος» το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Δεν πρόκειται βέβαια για νέο επεισόδιο στο πολυτάραχο σίριαλ των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ούτε για θέμα απομονωμένο από τη συνολική στρατηγική θεώρηση της Τουρκίας για το Αιγαίο. 

Ο εποικισμός συνεχίζεται

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, όπως και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.) αποδεικνύονται πολύτιμοι αρωγοί της κυβέρνησης όχι μόνον στον αφελληνισμό της κοινωνίας αλλά και στη μετατροπή της Ελλάδας σε απέραντο hot spot! Συγκεκριμένα όχι μόνον προωθούν το πρόγραμμα «Εστία» όπου αναλαμβάνουν να ενοικιάζουν διαμερίσματα (μέχρι 23-3-20 είχαν δημιουργηθεί 25.516 θέσεις) σε όλη τη χώρα σε «μετανάστες-πρόσφυγες» αλλά, φροντίζουν και για τη παροχή άλλων προνομίων όπως δωρεάν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, πρόσβαση των παιδιών τους στη δημόσια εκπαίδευση και δικαίωμα εργασίας υπό χαλαρές προϋποθέσεις (παροχή προσωρινού αριθμού ασφάλισης κ.ο.κ). Εξυπακούεται πως τέτοια προνόμια δεν ισχύουν για κανέναν αναξιοπαθούντα Έλληνα πολίτη.