MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Ξέφυγε ο… μικρός Λουλουδοβίκος!

Διαγωνισμό ύψους 2 εκατ. ευρώ για να φυτέψει νέα δέντρα και... λουλούδια στην πρωτεύουσα προκήρυξε ο Μπακογιάννης - Καταληκτική ημερομηνία η 18η Μαΐου - Τι απαντά η δημοτική αρχή
 
«Φυτεύεις 2.975 δέντρα, τσεπώνεις 2.000.000 ευρώ». Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του νέου διαγωνισμού πρασίνου που ετοιμάζει και συνάμα διαφημίζει ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και αφορά ζεστό χρήμα, ύψους 2.000.000 ευρώ, που ετοιμάζεται να δώσει (εκ νέου) σε ιδιώτες που θα αναλάβουν το έργο να… φυτέψουν δέντρα στην πρωτεύουσα της χώρας.
  • Από τον Νίκο Τσακανίκα
Συγκεκριμένα, η παραπάνω… προσφορά αφορά διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου για τίτλο «Προμήθεια και φύτευση δένδρων προς εμπλουτισμό των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου του Δήμου Αθηναίων», ύψους 1.612.023,50 ευρώ και πλέον ΦΠΑ 24%, που βγαίνει στα 386.885,64 ευρώ. Ετσι, το συνολικό ποσό διαμορφώνεται στα 1.998.909,14 ευρώ, με καταληκτική ημερομηνία τη 18η Μαΐου.
 

Μέχρι πότε οι ΗΠΑ θα βάζουν τον πλανήτη να καλύπτει το χρέος τους;

Το Δημόσιο Χρέος των ΗΠΑ
 
Γράφει ο
Σπύρος Αξαρλής*
 
Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ αυξάνεται σταθερά όλα αυτά τα χρόνια. Από το 2000 έως το 2023, αυξήθηκε από 5,7 τρισεκατομμύρια σε 31,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, που είναι περισσότερο από το 100% του ΑΕΠ των ΗΠΑ .
 
Η πιο μεγάλη αύξηση του εθνικού χρέους των ΗΠΑ σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, 4,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό το ποσό περιλαμβάνει τις δαπάνες που προκύπτουν από τον νόμο περί ανακούφισης και οικονομικής ασφάλειας για τον κορωνοϊό (CARES), του νόμου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού των οικογενειών (FFCRA), του νόμου περί ενοποιημένων πιστώσεων και του νόμου για το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης του 2021.
 

Γιατί είμαστε «Hellenic Republic» και όχι «Hellenic Democracy»

pixabay / AJEL
( John.k - Βασικά είμαστε κάτι χειρότερο από Banana Republic ….. )
 
Η επίσημη ονομασία του ελληνικού κράτους είναι «Ελληνική Δημοκρατία». Αλλά στην αγγλική γλώσσα δεν είναι “Hellenic Democracy”, αλλά “Hellenic Republic”. (https://www.mfa.gr/en/index.html και https://en.wikipedia.org/wiki/Greece)

Ο όρος «Republic» προέρχεται από τη λατινική φράση «Res publica». Η φράση χρησιμοποιήθηκε στην αρχαία Ρώμη, αρχικά για την περιγραφή δημοσίων υποθέσεων και στη συνέχεια έλαβε την έννοια του κράτους. Έπειτα, Ρωμαίοι συγγραφείς την χρησιμοποίησαν για να περιγράψουν το πολίτευμα της αρχαίας ρωμαϊκής δημοκρατίας, κατά την ρεπουμπλικανική περίοδο της ρωμαϊκής ιστορίας (509 π.Χ έως 31 π.Χ.). Αλλά, ας δούμε αν η λέξη δημοκρατία αποδίδει ορθά την πολιτειακή κατάσταση εκείνης της περιόδου.

Αποδολαριοποίηση: Χώρες που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για το δολάριο ΗΠΑ

pixabay / qimono
Το δολάριο ΗΠΑ έχει κυριαρχήσει στο παγκόσμιο εμπόριο και τις ροές κεφαλαίων εδώ και πολλές δεκαετίες.
 
Ωστόσο, όπως περιγράφει παρακάτω ο Bruo Venditti του Visual Capitalist, πολλά έθνη αναζητούν εναλλακτικές λύσεις αντί του δολαρίου για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτός ο γραφικός κατάλογος καταγράφει την άνοδο του δολαρίου ΗΠΑ ως το κυρίαρχο διεθνές αποθεματικό νόμισμα και τις πρόσφατες προσπάθειες από διάφορα έθνη να αποδολαριοποιήσουν και να μειώσουν την εξάρτησή τους από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.