MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 15 Απριλίου 2023

Ποια δημοκρατία

Χωρίς Σύνταγμα. Με θεσμούς χειραγωγούμενους
 
Στη δημοκρατία κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Αυτό τουλάχιστον ορίζει το Σύνταγμα. Στη δημοκρατία ο λαός εκλέγει τους εκπροσώπους του διά της ψήφου του. Η δημοκρατία έχει θεσμούς, και οι θεσμοί προστατεύουν το πολίτευμα και διασφαλίζουν την εκλογική διαδικασία. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία λειτουργίας της δημοκρατίας, τα οποία διδάσκεται και ένα παιδάκι στο δημοτικό και οφείλει να γνωρίζει κάθε πολίτης.
 
Ξάφνου, πριν από τις εκλογές, η δική μας δημοκρατία, στην οποία έχουμε δώσει καινούργιο νόημα με τις συνεχείς παραβιάσεις του Συντάγματος, αποφάσισε ότι μπορεί να τροποποιεί τους νόμους κατά το δοκούν προκειμένου να αποκλείει υποψηφίους και κομματικούς σχηματισμούς που δεν είναι της αρεσκείας της. Ολως τυχαίως τα κόμματα αυτά και οι υποψήφιοί τους λαμβάνουν υψηλά ποσοστά και απειλούν την αυτοδυναμία του κυβερνώντος κόμματος.
 

Προειδοποιούν Roubini και Trump: Η πιθανή κατάρρευση του δολαρίου η μεγαλύτερη ήττα των ΗΠΑ τα τελευταία 200 χρόνια – Δεν θα είναι αποθεματικό νόμισμα

Η πιθανή κατάρρευση του δολαρίου ΗΠΑ ως αποθεματικό νόμισμα απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες με τη μεγαλύτερη ήττα των τελευταίων 200 ετών
 
Εδώ και πολύ καιρό, το bankingnews αναλύει τα σχέδια αποδολαριοποίησης του κόσμου, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Ιράν ακόμη και η Σαουδική Αραβία έχουν απομακρυνθεί από το δολάριο το οποίο χάνει την παγκόσμια αίγλη του… 

Ο υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump προειδοποιεί ότι είναι πιθανή η κατάρρευση του δολαρίου και μια τέτοια εξέλιξη θα είναι η μεγαλύτερη ήττα των ΗΠΑ στην ιστορία.

Τράπεζα της Ελλάδας: Η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη φτωχοποίησε τους Έλληνες και μείωσε τον μισθό τους – Αποκαλυπτική έκθεση

Οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας - Κύριο αίτιο τα αχρείαστα lockdown
 
«Γκρεμίζεται» και το αφήγημα που έχει η υιοθετήσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί ευμάρειας των πολιτών και ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς από το 2019 και έπειτα αυξήθηκαν και οι φτωχοί στη χώρα μας, ενώ και ο μισθός (παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού) έχασε μέρος της αγοραστικής τους αξία. 
 
Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας διαπιστώνει σημαντική επιδείνωση των στοιχείων που αφορούν την ανισότητα, τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις συνθήκες διαβίωσης στη χώρα μας από το 2019.
 

Τα «μυστήρια του Λονδίνου» στοιχειώνουν Δένδια και ΥΠΕΞ

Σοβαρότατα ερωτηματικά προκύπτουν για τον τρόπο που λειτουργεί, ειδικά την προεκλογική περίοδο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, το στενό περιβάλλον του υπουργού, αλλά και το ΥΠΕΞ γενικότερα.
 
Ενδεικτική είναι η περίπτωση του μέχρι πρότινος διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Νίκου Δένδια, ο οποίος, αν και μετατέθηκε πρόσφατα στο Λονδίνο ως πρέσβης, περισσότερο χρόνο βρίσκεται στην Ελλάδα παρά στο πόστο του.
 
Οπως προκύπτει από έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών, σε διάστημα ενάμιση μήνα οπότε θα έπρεπε να ασκεί τα καθήκοντά του ως πρέσβης στη βρετανική πρωτεύουσα, βρίσκεται ή έχει κληθεί να βρίσκεται στην Ελλάδα για σχεδόν ένα εικοσαήμερο (!). Δηλαδή, σχεδόν το μισό χρονικό διάστημα.
 

Τα δάνεια του Νεο Ελληνικού Κράτους Κ Γρίβας, Γ Αδαλής

Ο καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων Κωνσταντίνος Γρίβας και ο οικονομέτρης Γιώργος_Αδαλής καλεσμένοι του Αντρέα Μαζαράκη στην εκπομπή "ο_εξαρχείων" της 09ης Δεκεμβρίου 2021 συζητούν για τα δάνεια του νεοελληνικού κράτους
 

«΄Έχουμε γίνει αποικία των ΗΠΑ, δουλοπρεπής η πολιτική μας»! Ο Θόδωρος Καρυώτης μιλά για την ΑΟΖ

Ο καθηγητής Θόδωρος Καρυώτης εδώ και 40 χρόνια ,προσπαθεί να αφυπνίσει τις ελληνικές κυβερνήσεις για την «ανάσταση» της ΑΟΖ! Δεν τα έχει καταφέρει ,αλλά δεν σταματά να παλεύει…
 
Στη συνέντευξη του στο militaire channel είναι αποκαλυπτικός:
 
•Χαρακτηρίζει πολύ κακή εξέλιξη για τα ελληνικά συμφέροντα τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου. Μια συμφωνία για την οποία η ελληνική κυβέρνηση ανεξήγητα πανηγύριζε και την παρουσιάζει ως…μέγα επίτευγμα της εξωτερικής της πολιτικής! Ο κ. Καρυώτης θα στεναχωρήσει πολλούς από τους πανηγυρίζοντες, αλλά προφανώς ξέρει πολλά περισσότερα και γι ΄ αυτό οι απόψεις του θα έπρεπε να έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψιν.
 

Δεν χωράς πουθενά... στην Ελλάδα του Μητσοτάκη

Στέργιος Ζιαμπάκας
 
Δεκαετίες μετά τα μεταναστευτικά κύματα προς τη Γερμανία, την Αμερική και την Αυστραλία, ένα κύμα φυγής σάρωσε τη χώρα με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι, επιστήμονες κυρίως, αναζήτησαν την τύχη τους έξω από τη χώρα που κατέρρεε με ιλιγγιώδη ρυθμό. Σήμερα και πάλι φαίνεται να μη μας χωράει ο τόπος μας, αφού, παρά τις προεκλογικές κυβερνητικές κορόνες, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο ζόρικη από τα τηλεοπτικά σποτ. Προς το εσωτερικό ή προς το εξωτερικό, οι πολίτες αναζητούν καλύτερη ζωή. Ενα νέο κύμα φυγής -ιδίως στους νέους και στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές- φουσκώνει και είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει μελλοντικά τη χώρα.